Hjem
Fornminneseksjonen

Sandane lufthavn 2007

Hjelmeset, Gloppen k., Sogn og Fjordane

Hovedinnhold

Arkeologiske undersøkelser blir gjennomført i forbindelse med utvidelsen av sikkerhetssonen rundt Sandane lufthavn. I området som berøres av de nye utbyggingsplanene er det registrert 8 lokaliteter med funn av automatisk fredete kulturminner. Hovedundersøkelsene av disse gjennomføres i løpet av feltsesongene 2007/2008. I løpet av feltsesongen 2007 ble det gravd ut 7 lokaliteter. I 2008 planlegges det å avslutte utgravningen av lok. 5.  

Resultater fra utgravningene i 2007 må regnes som foreløpige. Etterarbeidet fra undersøkelsene er ikke avsluttet og 14C-dateringer fra lokalitetene er ennå ikke klare.

Lokalitet 1a/b ligger sør for eksisterende rullebane. Området ble planert ut i forbindelse med utbyggingen av flyplassen og er derfor delvis forstyrret av moderne inngrep. Det ble påvist enkelte kokegroper, ildsteder og stolpehull. Anleggsporene lå spredt.

Lokalitet 2 er et kokegropfelt med 14 kokegroper. Feltet ligger i øvre del av en slak skråning som vender mot Gloppefjorden. 12 av kokegropene ligger konsentrert til nordlige del av feltet, tett oppunder E39. Gropfeltet er trolig fra eldre jernalder.

Lokalitet 3 er rester etter en gravhaug som er lokalisert på terrassekanten nordvest for Lok. 2. Bare bunnen av gravstrukturen er bevart og det var ingen sikre funn i jordmassene. Avventer 14C -datering av trekull fra strukturen.

Lokalitet 4 er et område med flere forhistoriske dyrkningslag som ligger like sør for lok. 5 (se under). I en profilsjakt fra den slake skråningen ble det dokumentert 5 forhistoriske dyrkningsfaser. Lagene er foreløpig ikke datert, men trolig går den eldste fasen tilbake til bronsealder.

Lokalitet 5 ligger tett innpå tunet til Hjelmeset gbnr.54/3. Utgravningen av området avsluttes i 2008, men de foreløpige resultatene fra undersøkelsene viser bosetningsspor fra flere perioder av forhistorien. Det er funn av et stort antall stolpehull, veggrøfter, flere strukturer med steinsettinger, en rekke kokegroper, gropstrukturer, en mulig brønn og forhistoriske dyrkningslag. På bakgrunn av stolpehull, veggrøfter og steinsettinger er det skilt ut minst 7 ulike bygninger. Trolig er det representert bosetningsfaser fra bronsealder, eldre jernalder og vikingtid/middelalder. En foreløpig tolkning av dyrkningsprofilene viser minst 4 forhistoriske dyrkningsfaser.

Lokalitet 6 ligger rett vest for eksisterende rullebane, og er et aktivitetsområde med kokegroper og flere nedgravninger som foreløpig ikke har en klar tolkning.

Lokalitet 9 består av to tjæremiler, hvorav den ene ble undersøkt. Det er usikkert om milene er forhistoriske.

 

 

 

 

 

 

 

8. Lok. 6. Oversiktsfoto.

 

 

 

 

 

9. Lok. 9. Tjærehjell etter avtorving.

 

 

 

 

Kontakt oss:
tlf. 55 58 29 46
post@sfyk.uib.no