Hjem

Skolelaboratoriet i realfag

Nettkurs og studiesirkel for lærere

Causes of climate change

Nettkurset "Causes of Climate Change" går i oktober. Vi inviterer til studiesirkel der vi følger kurset og diskuterer klimaundervisning.

Kerim being filmed on Greenland
Fra opptakene av nettkurset 'Causes of climate change'.
Foto:
Frode Ims

Skal vi forstå klimaendringene, må vi ha kunnskaper om prosessene som driver de store systemene. Flere tusen personer har fulgt nettkurset Causes of climate change for å få en grundig innføring i årsakene til klimaendringer. Tre kvelder inviterer vi til kaffe og diskusjon rundt innholdet i kurset. Og ikke minst: Hvordan vi gir elevene en god forståelse for hva som skjer med klimaet?

DatoTema

2.oktober
Kl. 18-20

Oversikt over fagstoffet og forskningen. Innledning ved Kerim Hestnes Nisancioglu, professor ved institutt for Geovitenskap og Bjerknessenteret, og en av hovedforfatterne av kurset. Vi diskuterer innholdet i nettkurset, og hjelper hverandre til å forstå teorien.

18.oktober
Kl. 18-20

De grunnleggende mekanismene i klimasystemet. Innledning ved Lea Svendsen, postdoktor ved Geofysisk institutt og Bjerknessenteret. Vi diskuterer praktiske øvelser som kan klargjøre mekanismer for elevene.

1.november
Kl. 18-20

Klimaundervisning. Innledning ved Kikki Kleiven, førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskap og Bjerknessenteret. Vi utveksler erfaringer fra egen undervisning og ser på gode ressurser til bruk i undervisningen.

Vi møtes i Bjerknessenterets lokaler i Jahnebakken 5.

Nettkurset Causes of climate change gir deg en grundig innføring i årsakene til klimaendringer, på et mer avansert nivå enn det som undervises i skolen. Det passer for deg som vil øke din egen faglige forståelse av mekanismene som bestemmer klimaet. Hovedemner er stråling, tilbakekoblingsmekanismer, klimamodeller, energitransport i hav og atmosfære, og historiske klimaendringer. Ønsker du enda mer fordypning (og har tid til å følge forelesinger/regneøvelser på dagtid), er det også mulig å ta emnet Årsaker til klimaforadringar. Men vi regner med at nettkurs og studiesirkel vil være tilstrekkelig for de aller fleste lærere. 

Gjennomføring av nettkurset er beregnet til 12 timer. Vi følger kurset i løpet av oktober, og møtes for å diskutere både de faglige spørsmålene og egen undervisning. Hvordan få til god og trygg klimaundervisning der elevene har tilstrekkelig faglig forståelse til å navigere i et hav av påstander?

Kurset blir arrangert i samarbeid med Fagnettverk i realfag i Hordaland Fylkeskommune. Du melder deg på nettkurset på Future Learn. Studiesirkelen her i Bergen har påmelding via skolelab.no.