Hjem
Skolelaboratoriet i realfag
Nettkurs og studiesirkel for lærere

Causes of climate change

Nettkurset "Causes of Climate Change" går i oktober. Vi inviterer til studiesirkel der vi følger kurset og diskuterer klimaundervisning.

Kerim being filmed on Greenland
Fra opptakene av nettkurset 'Causes of climate change'.
Foto/ill.:
Frode Ims

Hovedinnhold

Skal vi forstå klimaendringene, må vi ha kunnskaper om prosessene som driver de store systemene. Flere tusen personer har fulgt nettkurset Causes of climate change for å få en grundig innføring i årsakene til klimaendringer. Tre kvelder inviterer vi til kaffe og diskusjon rundt innholdet i kurset. Og ikke minst: Hvordan vi gir elevene en god forståelse for hva som skjer med klimaet?

DatoTema

2.oktober
Kl. 18-20

Oversikt over fagstoffet og forskningen. Innledning ved Kerim Hestnes Nisancioglu, professor ved institutt for Geovitenskap og Bjerknessenteret, og en av hovedforfatterne av kurset. Vi diskuterer innholdet i nettkurset, og hjelper hverandre til å forstå teorien.

18.oktober
Kl. 18-20

De grunnleggende mekanismene i klimasystemet. Innledning ved Lea Svendsen, postdoktor ved Geofysisk institutt og Bjerknessenteret. Vi diskuterer praktiske øvelser som kan klargjøre mekanismer for elevene.

1.november
Kl. 18-20

Klimaundervisning. Innledning ved Kikki Kleiven, førsteamanuensis ved Institutt for geovitenskap og Bjerknessenteret. Vi utveksler erfaringer fra egen undervisning og ser på gode ressurser til bruk i undervisningen.

Vi møtes på Møterom 3180 i Bjerknessenterets lokaler i Jahnebakken 5.

Nettkurset Causes of climate change gir deg en grundig innføring i årsakene til klimaendringer, på et mer avansert nivå enn det som undervises i skolen. Det passer for deg som vil øke din egen faglige forståelse av mekanismene som bestemmer klimaet. Hovedemner er stråling, tilbakekoblingsmekanismer, klimamodeller, energitransport i hav og atmosfære, og historiske klimaendringer. Ønsker du enda mer fordypning (og har tid til å følge forelesinger/regneøvelser på dagtid), er det også mulig å ta emnet Årsaker til klimaforadringar

Gjennomføring av nettkurset er beregnet til 12 timer. Vi følger kurset i løpet av oktober, og møtes for å diskutere både de faglige spørsmålene og egen undervisning. Hvordan få til god og trygg klimaundervisning der elevene har tilstrekkelig faglig forståelse til å navigere i et hav av påstander?

Kurset blir arrangert i samarbeid med Fagnettverk i realfag i Hordaland Fylkeskommune. Du melder deg på nettkurset på Future Learn. Studiesirkelen her i Bergen har påmelding via skolelab.no.