Hjem
Skolelaboratoriet i realfag
Kurs for lærere

Kimasommeren 2023

Varmerekorder og skogbranner, ekstremvær og flom. Klimaforskere har advart mot dette i åresvis. Men hvilke målinger og modeller brukte de for å predikere at dette ville komme? Vi ser på realfagskunnskap og klimamodeller. Og hvorfor er havet så viktig?

Brann og flom
Foto/ill.:
Colourbox.com

Hovedinnhold

Helge Drange har sagt at dersom han kunne komme en snarvisitt til jorden om hundre år, er det en ting han ville målt: Havtemperaturen.

Hvorfor er havet så viktig for klima? I sommer har nyhetene flommet over av hetebølger, skogbranner, ekstremvær og flom. Og mange av oss forklarer elevene at varmere klima både kan føre til mer tørke og mer nedbør, fordi varmere luft holder på mer fuktighet. På en varmere klode kan varme områder blir varmere, og våte områder våtere. I dette seminaret får vi vite litt mer om mekanismene som skaper ekstremvær, og vi setter litt ekstra fokus på hvorfor havet er så viktig.

Du får lenke til semnaret ved å melde deg på via skolelab.no

helge_drange.jpeg

Helge Drange

Helge Drange er professor på Geofysisk institutt. Han har i åresvis vært aktiv i klimadebatten og formidlet klimakunnskap gjennom media og utallige foredrag. Han forsker på modellering av globalt klima, og underviser klimadynamikk og oseanografi.

Photo: 
Helge Skodvin

Seminaret er en del av serien Realfagslunsj fra Skolelaboratoriet i realfag.