Hjem
Skolelaboratoriet i realfag
For fysikkelever i videregående

Mesterklasse i partikkelfysikk 2024

Interesserte fysikkelever i videregående skole inviteres til mesterklasse i partikkelfysikk, et felles arrangement fra Høgskulen på Vestlandet og Universitetet i Bergen.

mesterklasse
Foto/ill.:
CERN

Hovedinnhold

I partikkelfysikk forsøker vi å finne svar på noen av de virkelig store spørsmålene – Hva er alle ting laget av? Hvorfor er det bare 5% av innholdet i universet vi har vært i stand til å finne ut hva er? Hvordan fungerer universet slik det gjør? Metodene for å forsøke å svare på spørsmålene er et samspill mellom eksperimenter og teori. Nå ønsker vi å invitere dere til å få innblikk i dette arbeidet.

En mesterklasse (MasterClass) er undervisning fra eksperter for spesielt interesserte studenter. Ved det europeiske laboratoriet for partikkelfysikk, CERN, har det i mange år vært en tradisjon å invitere fysikkelever til en dag med både forelesninger og praktiske øvelser der de får prøve seg på å analysere og tolke data fra CERN. Les mer på http://physicsmasterclasses.org.

Universitetet i Bergen og Høgskulen på Vestlandet inviterer til mesterklasse i partikkelfysikk i Bergen onsdag 13. mars. Det blir forelesninger om partikkelfysikk der vi vil fortelle dere om hva vi vet så langt, og om eksperimentene vi jobber med for å lære mer. Sentralt i programmet står en praktisk øvelse der du jobber med å analysere data fra ATLAS-eksperimentet på CERN. Detaljer om øvelsen finner du i beskrivelsen av Z-spor-analysen. Etterpå diskuteres resultatene i en videokonferanse med CERN der det også er elever som deltar på mesterklasser i andre land som deltar.

Vi vil også fortelle dere om studietilbudet ved Universitetet i Bergen og Høgskulen på Vestlandet slik at du ser hvor fysikken kan ta deg etter videregående.

Les mer på siden med programmet for Mesterklasse i partikkelfysikk 2024.

Elevene melder seg på via skolelab.no.