Hjem
Skolelaboratoriet i realfag

Blogg fra Danmarkstredet

Kjetil Våge ved Geofysisk institutt og Bjerknessenteret er på tokt i området mellom Island og Grønland. Ekspedisjonen følger en nyoppdaget havstrøm med betydning for klimaet. I fjor var forskerne ute med et amerikansk fartøy for å legge ut en rekke bøyer med instrumenter. I år blir bøyene tatt opp, og strømmen skal følges helt opp til iskanten. Skipet i år er derfor en britisk isbryter, som kan ta ekspedisjonen nord for Svalbard om nødvendig. Journaliststudent Sindre Skrede fra UiB er med ombord i RRS 'James Clark Ross', og rapporterer jevnlig fra ishavet.

Hovedinnhold

Bloggen er skrevet spesielt for elever i videregående skole og på ungdomstrinnet. Geofagelever vil finne gode utgangspunkt for undervisning i pensum. Ikke minst får elevene her førstehånds kjennskap til hvordan forskerne arbeider, og ser fra dag til dag hvordan ny kunnskap hentes inn og bearbeides.

Skolelaboratoriet publiserte også i fjor blogg fra toktet i Danmarksstredet. Disse rapportene ligger fremdeles på siden, slik at det er mulig å følge ekspedisjonen gjennom to års arbeid for å finne Islandsjetens opprinnelse, og virkninger nordover. 

Den norske bloggen har et kart der du kan følge båtens posisjon. Ved å klikke på oransje punkter, får du bloggpostene fra gjeldende posisjon. Grønne punkt er bøyene som har lagt ute fra i fjor, og nå blir hentet opp igjen. Du kan også lese bloggrapportene fortløpende med nyeste øverst, ved å følge lenken under.