Hjem
Skolelaboratoriet i realfag

Fysikkshow høsten 2010

Ungdomsskoler og 1. klasse på videregående skole kan få besøk av ekte fysikkstudenter som viser fysikkeksperimenter og deretter lar elevene prøve selv.

Hovedinnhold

Fysikkshow Bergen er en gruppe fysikkstudenter som besøker ungdomsskoler og 1. klasse i videregående skole med en rekke fysikkeksperiment. Etter forestillingen er det anledning for elevene å prøve noen eksperiment på egenhånd. Hvert show varer omtrent 90 minutter, inklusiv elevenes eksperimentering.

Fysikkshow Bergen er et initiativ fra fysikkstudenter ved Universitetet i Bergen. Etter nesten to års arbeid ble det offisielt startet 22. januar 2010. Vi ønsker å vise alle at fysikk er en del av hverdagen vår og at det verken er vanskelig eller skummelt.

Fysikkshow Bergen gir et gratis tilbud til alle ungdomsskoler og videregående skoler i Bergensområdet. Studenter tar da med seg masse fysikkeksperimenter og reiser ut til elevene og holder en dobbel undervisningstime i fysikk. De gjør eksperimenter og forklarer disse kort. De berører temaer som termodynamikk, elektrisitet og magnetisme, vakuum, klassisk mekanikk og optikk. Showene vil alltid bli litt forskjellige fra gang til gang utifra elever, showfysikere og tilgjengelig utstyr slik at ikke alle klasser nødvendigvis vil berøre alle disse temaene.

For at ikke læringen skal gå tapt i lek og morro har studentene show for maks 30 elever om gangen. Det er ofte fristende å ha større grupper for å rekke over fler elever, men erfaring viser at det da fort blir mest show og mindre interaktivitet og forklaringer.

Siden en stor del av arbeidet er transport og organisering av utstyr når studentene kun en skole i løpet av en dag. De forsøker da å holde så mange show mulig på denne skolen i løpet av en skoledag. Litt avhengig av dag og tid vil dette bety 2-3 klasser med 10-30 min pause mellom hver klasse. Her er det også fristende å kutte ned på tiden per klasse for å få tid til fler, men igjen er erfaringen at dette går veldig på bekostning av elevenes utbytte.

Dette prosjektet er drevet med midler fra Norges Forskningsråd og Unversitetet i Bergen. Fysikkshowet har sikret driftsmidler ut 2010 og har store forhåpninger om å få finansiering til å fortsette i flere år fremover.

Noen av oppslagene i media om Fysikkshow Bergen er bl.a fra På Høyden (http://nyheter.uib.no/?modus=vis_nyhet&id=45493) og Lørdagsmagasinet til TV2
(http://www.tv2nyhetene.no/magasinet/slik-har-du-aldri-sett-en-ballong-bli-blaast-opp-3134969.html)

Ønsker du melding når Fysikkshow Bergen har tilgjengelige tider, send en e-post til post@skolelab.uib.no og bli med på maillisten for Fysikkshow Bergen. Hvis du ønsker mer generell informasjon kan du sende en e-post til fysikkshow@uib.no eller følge oss på facebook (http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=61674460411).