Hjem
Skolelaboratoriet i realfag

Fysikkshow våren 2011

Suksessen fra i fjor forsetter, og utvides nå til å inkludere fysikk på videreågende. Både ungdomsskoler videregående skoler kan få besøk av fysikkstudentene som viser eksperimenter og deretter lar elevene prøve selv.

Hovedinnhold

Fysikkshow Bergen er en gruppe fysikkstudenter som besøker skoler med en rekke fysikkeksperiment. Etter forestillingen er det anledning for elevene å prøve noen eksperiment på egenhånd. Hvert show varer omtrent 90 minutter, inklusiv elevenes eksperimentering. Det er fysikkstudenter ved Universitetet i Bergen som har tatt initiativ til å starte dette tilbudet, og de ønsker å vise alle at fysikk er en del av hverdagen vår og at det verken er vanskelig eller skummelt.

Fysikkshow Bergen gir et gratis tilbud til alle ungdomsskoler og videregående skoler i Bergensområdet. Studenter tar med seg masse fysikkeksperimenter og reiser ut til elevene og holder en dobbel undervisningstime i fysikk. De gjør eksperimenter og forklarer disse kort. De berører temaer som termodynamikk, elektrisitet og magnetisme, vakuum, klassisk mekanikk og optikk. Showene vil alltid bli litt forskjellige fra gang til gang utifra elever, showfysikere og tilgjengelig utstyr slik at ikke alle klasser nødvendigvis vil berøre alle disse temaene.

For at ikke læringen skal gå tapt i lek og morro har studentene show for maks 30 elever om gangen. Det er ofte fristende å ha større grupper for å rekke over fler elever, men erfaring viser at det da fort blir mest show og mindre interaktivitet og forklaringer.

Siden en stor del av arbeidet er transport og organisering av utstyr når studentene kun en skole i løpet av en dag. De forsøker da å holde så mange show mulig på denne skolen i løpet av en skoledag. Det betyr vanligvis 3 klasser med 10-30 min pause mellom hver klasse. Her er det også fristende å kutte ned på tiden per klasse for å få tid til fler, men igjen er erfaringen at dette går veldig på bekostning av elevenes utbytte.

Dette prosjektet er drevet med midler fra Norges Forskningsråd og Unversitetet i Bergen.

Noen av oppslagene i media om Fysikkshow Bergen er bl.a fra På Høyden (http://nyheter.uib.no/?modus=vis_nyhet&id=45493) og Lørdagsmagasinet til TV2
(http://www.tv2nyhetene.no/magasinet/slik-har-du-aldri-sett-en-ballong-bli-blaast-opp-3134969.html)

Ønsker du melding når Fysikkshow Bergen har tilgjengelige tider, send en e-post til post@skolelab.uib.no og bli med på maillisten for Fysikkshow Bergen. Hvis du ønsker mer generell informasjon kan du sende en e-post til fysikkshow@uib.no eller følge oss på facebook (http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=61674460411).