Hjem
Sosiologisk institutt

Firedobling i au pairer til Norge

Antallet au pairer som kommer til Norge er mer enn firedoblet siden 2000. Det er mer og mer akseptert å betale andre for å gjøre rent for oss, sier Mariya Bikova i et intervju til NRK.

Hovedinnhold

Tall fra UDI viser at det i 2000 var 691 au pairer med opphold i Norge. Ved inngangen til 2013 er tallet økt til 3045 au pairer. Godt over en firedobling.

– Dette viser at velstanden blant folk øker. Folk har fått bedre råd. De har mulighet til å kjøpe seg hjelp i huset og betale for ulike tjenester. Det viser også at terskelen for å hente inn hjelp er blitt mye lavere enn tidligere. Den gode gammeldagse norske innstillingen om å vaske dritten selv, den er ikke lenger der. Og det blir mer og mer akseptert å betale andre for å gjøre rent for oss, sier Mariya Bikova i et intervju til NRK.

– Det er klart at det er de med bedre råd som kan betale for hjelp i huset. Og det er ikke uvanlig at folk i høystatusyrker får hjelp i huset, sier Bikova til NRK i forbindelse med Brennpunkts dokumentar «Herskap og Tjenere», som går på kanalen i kveld.

– Au pair-ordningen har endret karakter fra å være en ordning for kulturutveksling der unge mennesker kan bo hos familier og lære språk og kultur, til å være en rein arbeidsordning, til og med en migrasjonskanal, spesielt for kvinner fra fattige land i sør, sier Bikova til NRK.

Les hele hos NRK saken her