Hjem
Sosiologisk institutt
ny kronikk i ny tid

Hjemmefrontens ofre - akademisk frihet truet

I en nylig publisert kronikk i Ny Tid, kommenterer Alf Nilsen suspenderingen av førsteamanuensis Rod Thornton ved Universitetet i Nottingham.

Grunnen til suspenderingen var at Thornton i en detaljert artikkel kritiserte sin arbeidsgiver for delaktighet i den feilaktige arrestasjonen for tre år siden av to unge muslimske menn – Rizwaan Sabir og Hicham Yezza, henholdsvis student og ansatt ved universitetet – under den britiske anti-terrorlovens paragraf 41.

De to ble arrestert etter at en av Yezzas kollegaer hadde oppdaget et dokument på hans datamaskin titulert «Al Qaida Training Manual». Sabir hadde lastet ned dokumentet fra nettsidene til det amerikanske justisdepartementet som en del av datainnsamlingen til en masteroppgave om radikal islamisme som han jobbet med under Thorntons veiledning.

- Hvis Thorntons påstander medfører riktighet er det vanskelig å forstå annet enn at vi står overfor et grovt angrep på den akademiske frihet, skriver Alf Nilsen.

Les kronikken i sin helhet her.

 

Nilsens kronikk ble også diskutert i nyhetsprogrammet Kulturnytt på NRK P2 14. juni (KL 08:05 - 08.30) og i en artikkel i Morgenbladet.