Hjem
Studentsider
Informasjon om eksamen

Gjør deg klar til eksamen

Du må selv ha datamaskin tilgjengelig for eksamen. Ved saleksamen tar du datamaskinen med deg til eksamenslokalet. I forkant av eksamensdagen må du sikre at maskinen din vil fungere til eksamen.

Hovedinnhold

Sjekkliste
For trinn for trinn oversikt over hva du må ha klart for eksamen:
Bruk sjekklisten i UiBtreet

Sjekk Studentweb før alle eksamener og innleveringer

Sjekk på Studentweb at du er meldt opp i de emnene du skal ta eksamen i (vurderingsmelding). Dersom det er problemer med din vurderingsmelding, må du så raskt som mulig ta kontakt med infosenteret på ditt fakultet.

Før skoleeksamen må du notere deg følgende fra Studentweb:

 • Kandidatnummeret ditt (dette kan være nytt for hver eksamen)
 • Romplasseringen din (hver kandidat plasseres i eksamenslokale senest 3 dager før eksamen)
 • Starttidspunktet for eksamen (starttidspunktet kan endres inntil 14 dager før eksamen)
 • Tilrettelegging (dersom du er innvilget dette)

Sjekk din brukerkonto ved UiB

På eksamensdagen skal du logge på eksamenssystemet med UiB brukernavn og passord. Logg på med Feide og velg tilhørighet til UiB.

Sjekk derfor i dagene før eksamen at:

 • din brukerkonto ved UiB er aktiv (for eksempel ved å logge inn på MittUiB eller i eksamensløsningen).
 • du husker brukernavn og passord til UiB-kontoen din. Hvis du har glemt passordet kan du endre det på UiBtilgang. Husk å skifte passord dersom du får melding om det.

Det er ditt ansvar at dette er i orden før eksamen starter. Du vil ikke få utvidet tid på eksamen om du kommer sent i gang fordi du ikke husker innloggingen din, eller brukerkontoen din må aktiveres før du kan starte eksamen.

Sjekk at maskinen din oppfyller systemkravene

Eksamen hjemme

Du bruker din egen PC, Mac, iPad eller Chromebook når du har hjemmeeksamen eller skal levere ulike typer oppgaver i eksamensløsningen. Vi anbefaler at du alltid oppgraderer til nyeste versjon av operativsystemet på maskinen din.

Maskinen din må:

 • være på nett under eksamen (ved innlevering)
 • ha en nettleser installert. En av de to nyeste, stabile versjonene av følgende nettlesere anbefales: Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari (for Mac).

Når eksamen går uten sikker nettleser, kan du også bruke de store og kjente distribusjonene av Linux, f.eks. Ubuntu, til eksamen. Eksperimentelle Linux-distribusjoner og eksperimentelle nettlesere anbefales ikke brukt.

Vær oppmerksom på informasjon som gis om din eksamen i emnesiden i MittUiB, særlig knyttet til eventuell programvare som skal brukes under eksamen.

Saleksamen (skriftlig eksamen på campus)

Saleksamen gjennomføres i sikker nettleser, en enkel nettleser som stenger tilgang til ressurser på maskinen din og på nett under eksamen. Du tar med din bærbare datamaskin (PC eller Mac) på eksamensdagen. UiB tillater ikke nettbrett, mobiltelefon, Cromebook eller tilsvarende.

Din maskin må:

 • ha operativsystem lik eller nyere enn Windows 10 eller MacOS 10.15. Vi anbefaler at du alltid oppgraderer til nyeste versjon av operativsystemet. Husk å installere oppdateringen, ikke bare laste den ned.

 • ha installert en nettleser - en av to siste stabile versjoner av følgende nettlesere: Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Chrome eller Apple Safari (for Mac).

 • støtte trådløst nettverk. Logg på Eduroam før eksamensdagen. Det er dette nettverket som brukes i de fleste eksamenslokaler. Der det er nødvendig vil du få nettverksinformasjon i lokalet.

 • ha gyldig versjon av sikker nettleser installert (se informasjon under punktet «Sjekk at maskinen din er klar for eksamen»).

 • Du må ha administratorrettigheter på maskinen du skal bruke under eksamen for å kunne installere sikker nettleser. Det kan derfor være utfordrende å bruke jobbmaskin til eksamen. UiB-ansatte kan installere sikker nettleser (Safe Exam Browser) for windows fra Software Center.

Låne datamaskin?

Dersom du har en maskin som ikke støtter kravene over, eller ikke har datamaskin, kan du låne maskin fra UiB til saleksamen (se informasjon under punktet «Trenger du å låne datamaskin?»).

Sjekk at maskinen din er klar for eksamen

Eksamen hjemme:

Dersom du kan gjennomføre demoprøve for eksamen hjemme på vurdering.uib.no og levere besvarelse uten feilmelding underveis, er maskinen din klar til eksamen.

Saleksamen (skriftlig eksamen på campus):

Saleeksamen gjennomføres i sikker nettleser, en enkel nettleser som stenger tilgang til ressurser på maskin din og på nett under eksamen. Du er selv ansvarlig for å installere sikker nettleser på maskinen du tar med deg til eksamen FØR eksamensdagen. Før hver nye eksamen må du sikre at du har riktig versjon av sikker nettleser installert på maskinen. Den sikre nettleseren som brukes på vurdering.uib.no heter Safe Exam Browser (SEB).

Sjekk at du har gyldig versjon av sikker nettleser før HVER eksamen

 • Logg på vurdering.uib.no.
 • Gå til fanen "Demoprøver", finn prøven "DEMO Saleksamen /..", velg "Klikk her for å gjøre deg klar".
 • Les gjerne teksten i prøven, finn SEB-passord for prøven, gå til overskriften "Jeg har Safe Exam Browser installert", velg "Åpne prøve i Safe Exam Browser", følg instruksjonene på skjermen.

Dersom du i uken før eksamen kan gjennomføre og "levere" demoprøven, og så avslutte Safe Exam Browser uten feilmeldinger, er maskinen din klar til eksamen.

Last ned og installer sikker nettleser slik

 • Logg på vurdering.uib.no.
 • Gå til fanen "Demoprøver", finn prøven "DEMO Saleksamen /..", velg "Klikk her for å gjøre deg klar".
 • Les gjerne teksten i prøven, gå nederst i siden under overskriften "Jeg har ikke Safe Exam Browser installert", velg "Last ned", følg instruksjonene på skjermen.

Dersom du fra før har Safe Exam Browser installert på maskinen din, bør du velge å erstatte denne med ny versjon om du får spørsmål om det når du laster ned og installerer nettleseren på nytt.

Dersom du har problemer med installasjon: Sjekk at maskinen din oppfyller systemkravene. Se også ofte stilte spørsmål.

Bli kjent med eksamensløsningen

Jo bedre du kjenner eksamensløsningen før eksamen, jo mer kan du konsentrere deg om innholdet i eksamensbesvarelsen din på eksamensdagen. Bruk derfor litt tid på å bli kjent med funksjonalitet som du finner i demoprøvene på vurdering.uib.no.

Levere håndtegningsark på saleksamen?

På saleksamen er det i noen emner mulig å levere håndtegnede skisser/illustrasjoner eller utregninger som utfyller den digitale besvarelsen. Sensor vil se skissene sammen med din digitale besvarelse. Arkene blir lest maskinelt og det er ditt ansvar som student å merke arkene dine korrekt. Se detaljer om slik eksamensbesvarelse på siden På eksamensdagen | Studentsider | UiB.

Trenger du å låne datamaskin til saleksamen?

Dersom du ikke har en bærbar datamaskin (se pkt om systemkrav) å ta med deg på saleksamen, kan du søke om å få låne datamaskin fra UiB. Lånemaskiner med sikker nettleser blir utlevert i eksamenslokalet før eksamen starter.

Søknadsskjema

Du søker om lånemaskin til eksamen ved å logge inn i skjemaet under med UiB brukernavn og passord, og velge hvilke av dine eksamener du ønsker å låne datamaskin til. Husk å sende søknaden ved å trykke på "Send"-knappen. Øverst i samme skjema vil du se hvilke eksamener du er innvilget lånemaskin til.

Søknadsskjema for lånemaskin til skoleeksamen (frist en uke før eksamen)

Søknad etter frist

Søknadsfristen er én uke (5 virkedager) før eksamensdagen. Dersom det skulle oppstå behov for lånemaskin etter at fristen er gått ut, må du i utgangspunktet låne deg en maskin privat. Blir dette vanskelig må du umiddelbart ta kontakt med Studieavdelingen. Husk å oppgi emnekode og eksamensdato.

Eksternt utstyr på saleksamen

Dersom du ønsker å benytte eksternt tastatur eller ekstern mus på eksamen, må du ta med dette selv. Utstyret må være kablet, IKKE trådløst. Du vil ikke få brukerstøtte til bruk av slikt utstyr under eksamen. Test gjerne før eksamen at du får utstyret til å fungere i demoprøve med sikker nettleser på vurdering.uib.no.

Ta med deg på saleksamen

På eksamensdagen må du ha med deg:

 • gyldig legitimasjon (med bilde og signatur) eller studentkort
 • datamaskin
 • hjelpemidler dersom det er tillatt på eksamen. Dette kan du eller har du allerede sjekket på uib.no/emne/EMNEKODE og på emnesiden på Mitt UiB
 • skrivesaker, om det er behov eller du ønsker å notere underveis

Du bør også ha med deg:

 • Mat og drikke

Se mer informasjon i nettsiden På eksamensdagen.

Trenger du hjelp?

Før eksamen

IT assistentene på ditt fakultet kan hjelpe deg dersom du har problemer med å installere sikker nettleser på maskinen din før eksamensdagen.

Har du andre spørsmål om digital eksamen, kan du ta kontakt med ditt informasjonssenter. Dersom du fremdeles ikke har fått svar på ditt spørsmål, kan du kontakte Studieavdelingen.

FAQ (ofte stilte spørsmål) vil kunne gi svar på mange problemstillinger knyttet til digital eksamen.

Under eksamen

Saleksamen

Teknisk støtte er tilgjengelig i eksamenslokalet gjennom hele eksamen, men trenger du help til å installere sikker nettleser på maskinen din, må du ordne dette før eksamensdagen for å unngå at du kommer sent i gang med eksamen.

Eksamen hjemme

Trenger du brukerstøtte under eksamen hjemme, kontakter du ditt institutt eller fakultetet: se informasjon om kontaktadresse i prøven for eksamen på vurdering.uib.no eller i emnesiden i MittUiB, eller kontakt infosenteret på ditt fakultet dersom det ikke ligger kontaktinformasjon i prøven eller emnesiden.

Privatist ved eksamen

Dersom du skal ta eksamen som privatist, må du ha en brukerkonto ved UiB for å kunne logge inn i eksamensløsningen og avlegge eksamen. Se informasjon i brev du har fått tilsendt fra fakultetet.

Dersom du deltar på eksterne kurs arrangert av UiB, vil du få utdelt påloggingsinformasjon fra arrangøren før eksamen.