Hjem
Studentsider
UiB i verdensrommet

Slik blir du romforsker

UiB-teknologi er nå ombord den internasjonale romstasjonen (ISS). Vil du være med?

Dragon-modulen med UiB-teknologi koblet til ISS
Dragon-modulen med UiB-teknologi ombord, koblet til ISS den 4. april 2018.
Foto/ill.:
NASA

Hovedinnhold

2. april 2018 var en historisk dag for Universitetet i Bergen, da teknologi utviklet og bygget på Birkelandsenteret for romforskning (BCSS) ble skutt opp fra Cape Canaveral ved NASA Kennedy Space Center i Florida.

Etter 14 år med planlegging og arbeid, kunne BCSS-leder Nikolai Østgaard og resten av teamet se SpaceX-raketten med ASIM-instrumentet skyte til værs som planlagt.

Ombord er teknologi utviklet ved Universitetet i Bergen. Oppdraget er å måle og registrere jordiske gammaglimt som aldri før blitt gjort.

Vil du være med?

Forskerne ved Birkelandssenteret skriver i disse dager romforskningsshistorie fra sine lokaler ved realfagsbygget på Nygårdshøyden i Bergen. Her har vi samlet noen av de mest relevante studieprogrammene som kan gi deg den rette kompetansen dersom du drømmer om å være med.

Klikk deg inn på de ulike studieprogrammene for å lære mer:

Husk å søke innen 15. april!

Internasjonalt samarbeid

Instrumentpakken BCSS har vært med å utvikle for Den europeiske romfartsorganisasjon heter ASIM (The Atmosphere-Space Interactions Monitor), og skal monteres utvendig på Columbus-laboratoriet på Den internasjonale romstasjonen (ISS). Instrumentet, det første i sitt slag, skal gå i bane rundt jorden i to år for å gjøre målinger av gammaglimt fra tordenskyer.

I tillegg inneholder ASIM optiske instrumenter for å måle lyn i tordensystemer, samt fenomener som kalles røde ånder, blå jetter og alver, som finner sted langt over tordenskyene (40-80 km).

Utviklingen av instrumentpakken er gjort i samarbeid mellom en rekke europeiske selskaper og universiteter. Bidraget fra Bergen er selve røntgen/gamma-detektorene med utlesningselektronikk.

Etter planen skal ASIM skal være operativt rundt månedsskiftet mai/juni. Birkelandsenteret for romforskning vil være sentrale også når det gjelder å analysere data fra ASIM.