Hjem
Studentsider
UiB og Harmonien

Neste steg – Havet

Tre av UiBs beste havforskere møter kritikerroste musikere fra Bergen Filharmoniske Orkester til en magisk aften i musikken og vitenskapens ånd.

Neste Steg - Havet

Sammen tar musikerne og forskerne oss med på en reise fra livets opprinnelse i havet til vår nåtid og fremtid.

Vi byr på norsk premiere på det Grammy- og Pulitzervinnende verket "Become Ocean" og inspirerende forskningsformidling fra Christian Jørgensen, Dorothy Dankel, Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Bergen og Marius Årthun, Geofysisk Institutt UiB og Bjerknessenteret.

  • Samme forestilling kan ses torsdag 12. og fredag 13.desember.

Av hav er du kommet, til hav skal du bli

Sett fra verdensrommet er jorda en blå planet hvor det meste er dekket av vann. Livet oppsto i havet, og vi menneskene er levende opptatt av og avhengig av havet, samtidig som vi står i fare for å ødelegge det.Det er i havet de største oppdagelsene fortsatt venter.

Hav, vann og tilknyttede myter har inspirert forskere og kunstnere til alle tider. Bergen Filharmoniske Orkester spiller musikk inspirert av det våte element.

Vi begynner med Mendelssohns lykkeønskninger for ein reise på havet, og Wagner som både er stille før stormen i Ring-syklusens Lohengrin, og i stormens vold under Ragnarokk i Götterdammerung.

John Luther Adam verk Become Ocean, utforsker også havet – en reise i klang, som kommer og går, som flo og fjære. Verket beskrives som «den vakreste apokalypsen i musikkens historie», og er en utforskning av dybde, turbulens, stillhet, og endelig, en altomsluttende ro.

Selv sier Adams: «Vi består for det meste av vann og det første livet på jorden kom fra havet. Med nedsmelting av polarisen og økende havnivå, kan vi bli hav fortere enn vi kan forestille oss..».

Neste Steg – Havet-gjengen hos Speaklab

Forskerne ligger i hardtrening før Neste Steg.

Program

18.00 TETT PÅ I FOAJEEN:I foajeen byr vi på glimt fra havforskningen, fra Nansens hundre år gamle vannhenter til dagens havforskende elever på Amalie Skram videregående skole.

19.30 KONSERTFelix Mendelssohn, Meerestille und glückliche FahrtRichard Wagner, Forspill til akt 3 og 1, Lohengrin, Morgengry og Rhinfart fra Götterdämmerung

John Luther Adams, Become Ocean (nordisk premiere)

Ludovic Morlot, dirigent

Ivar Skjørestad, lysdesign

Dorothy Dankel, Christian Jørgensen og Marius Årthun, forskere, Universitetet i Bergen

21.30 MUSIKALSK NACHSPIEL MED FIRE HARPERLily Marlene Puusepp, Elen Hydref Wright, Kjersti Vindal og Johannes Wik, harpeFranz Poenitz (arr. J. Wik): Spukhafte GavotteBernard Andrès: La ragazza, utdrag

Carlos Salzedo: Chanson dans la nuitAlan Hovhaness: Island of the mysterious Bells, utdrag

Diktlesing ved Ada Amilia Skjensvold, nestleder i Hordaland Natur og Ungdom. Hilde Kvalvaag, forfatter, leser sin egen tekst "Mare Incognitum".