Studentsider
Student:

Alt du trenger å vite om korona og studiestart

For å begrense utbredelsen av koronaviruset, vil du som UiB-student måtte følge flere smittevernråd. Her er den fulle listen over rådene som gjelder nå.

UiB har klare retningslinjer for smittevern ved studiestart
UiB har klare retningslinjer for å bremse utbredelsen av koronasmitte. Det er viktig at du som student tar ansvar, og følger rådene som gis.
Foto/ill.:
Eivind Senneset og Coourbox

UiB følger retningslinjene fra helsemyndighetene. Vær oppmerksom på at UiBs råd kan endre seg i tråd med at smittesituasjonen i Bergen endrer seg. Følg med på uib.no/korona.

Dette må du gjøre som UiB-student:

Ta UiBs e-læringskurs: Alle studenter må gjennomgå og bestå e-læringskurset i smittevern før de møter på campus.

Vask hendene ofte og grundig: Helsemyndighetene anbefaler håndvask/håndsprit når du kommer til studiestedet, før måltid og når du går fra sted til sted. Vær særlig obs om du har tatt på kontaktpunkter som brukes av mange, som rekkverk, dørhåndtak og lesesalsplass.

Vask: Du må selv vaske kontaktflater på lesesalsplass og i undervisningslokale før du tar det i bruk og når du forlater plassen.

Hold avstand. Sykdommen smitter hovedsakelig via dråpe- og kontaktsmitte. Hold én meters avstand til menneskene rundt deg. Dette gjelder over alt, hele tiden – enten du er på forelesning, i butikken eller på byen.

Undervisningsrom og lesesaler: UiB følger myndighetenes retningslinjer om smittevern og forsamlinger. Derfor vil det inntil videre være begrenset kapasitet på lesesalene. Det samme gjelder for undervisningsrommene. Du vil få informasjon om hva som gjelder for ditt studieprogram.

Dropp buss og bybane hvis du kan: Det kan bli trangt på offentlige transportmidler, og dermed vanskelig å holde avstand til de andre reisende.

Følg beskjedene fra UiB: Smittevernvakter vil være til stede på campus for å bidra til at retningslinjene følges. Undervisere vil ha særlig fokus på smittevern i undervisningssituasjonen. Fadderledere har også fått opplæring i smittevern. Vennligst følg beskjedene de gir.

Skjenkestopp: Myndighetene har også innført skjenkestopp fra midnatt for å hindre smittespredning. Universitetsledelsen har derfor orientert Studentparlamentet og fadderstyrene om at UiBs lokaler også stenges og tømmes kl. 24 i fadderuken.

Bruk av munnbind: Folkehelseinstituttet er i ferd med å utarbeide nye råd for bruk av munnbind. Uavhengig av disse rådene er viktig at alle forstår at munnbind ikke vil kunne erstatte antallsbegrensninger eller avstandsregler ved arrangementer. Munnbind vil, dersom det anbefales mer brukt, fortsatt bare være et tiltak som kommer i tillegg til de andre grunnleggende smittevernreglene i samfunnet.

Sykdom, testing og smittesporing

Studenter er ofte i en aldersgruppe som får milde symptomer på Covid19 dersom de blir smittet. For å begrense spredningen av smitte er det derfor viktig at du holder deg hjemme og bestiller time for testing selv om du ikke føler deg så veldig syk.

Med «symptomer» menes luftveisinfeksjon med ett eller flere av følgende symptomer: feber, hoste, tung pust, sår hals, sykdomsfølelse. Det er viktig at alle som får symptomer på luftveisinfeksjon blir testet. Det er ikke et krav at du har feber.

Føler du deg forkjølet eller dårlig? Bli hjemme. Dropp undervisning, jobb, trening eller sosiale situasjoner. Ta tidlig kontakt med helsevesenet dersom du føler deg syk og tror du kan være smittet med korona. På helsenorge.no finner du info om symptomer, og hva du skal gjøre. Du kan også få svar på spørsmål via chat.

Test deg: Anbefalingen fra Bergen kommune er at alle med symptomer på luftveisinfeksjon bør testes for Covid19/korona. Du trenger ikke henvisning fra lege, og testen er gratis. Men du må på forhånd ha avtale med teststasjonen. Det kan du bestille her

Vær hjemme mens du venter på svar: Alle som testes bør holde seg hjemme til de har fått et negativt prøvesvar og de er blitt symptomfri. Alle som får påvist koronasmitte skal i isolasjon, og blir fulgt opp av helsetjenesten.

Har du vært sammen med noen som får påvist koronasmitte? Helsetjenesten vil i hvert enkelt tilfelle drive smittesporing, og du vil få beskjed om hva som gjelder deg. Det skilles mellom «husstandsmedlem eller tilsvarende» og «andre nærkontakter».

Du vil få beskjed av helsetjenesten om hva som gjelder deg, og du vil få informasjon om testing og eventuell karantene.

Er du i karantene eller i risikosonen? På de fleste studieprogram er det mulig å følge undervisningen digitalt. Meld fra til fakultetet ditt, så hjelper vi deg.

Blir du syk på campus? Studenter som utvikler luftveissymptomer/symptomer på Covid19 mens de er på campus må umiddelbart holde avstand til andre og reise hjem. Unngå buss og bybane hvis du kan. Hvis du må ta kollektivtransport, bruk munnbind. Har du ikke selv, kan du få dette på instituttet.

Meld deg til undervisning i Studentweb i alle emner der du deltar i undervisningen: Dette er viktig for at UiB skal kunne vite hvem vi skal varsle dersom noen har fått påvist koronasmitte.

Har du fått påvist Covid19? UiB vil iverksette tiltak for å begrense smittespredning av koronavirus. Meld derfor fra snarest dersom du har fått påvist koronasmitte og har vært på UiBs campus.