Studentsider
UIBS LESESALPLASSER

Slik bestiller du leseplass på UiB

Mange av leseplassene på bibliotekene og fakultetene må du nå booke for å ta i bruk. Du bekrefter plassen ved å scanne QR-kode når du møter opp. Med denne ordningen får du bedre oversikt over ledige plasser og er sikret en plass før du drar inn på campus.

Oversiktsbilde fra et bibliotek med bokhyller og studenter som sitter og leser

Hovedinnhold

Klikk her for å bestille plass

• Tjenesten krever innlogging. Bruk ditt UiB-brukernavn og passord.

Hvor kan jeg bestille plass?

På bibliotekene

På lesesaler på fakultetene:

Justerer systemet for bestilling av lesesalsplasser

Samdal: - Det nye systemet vil gjøre studiehverdagen lettere og tryggere

Lesesaler uten booking:

• HF, MN, SV har fremdeles noen lesesaler uten bestilling. KMD har kun lesesaler uten bestilling.

Nyttig å vite når du bestiller

• Finn ledige tidsrom: Fra bestillingssiden kan du få frem en oversikt over hvilke plasser som er ledige når, ved å klikke på menyen oppe til høyre, velge Rapporter og Dagsoversikt for område og bygning. Du kan sortere på område/bygning/rom/romtype og dato. Husk å krysse av for «Vis plasser».

• Tilganger: Du kan bestille leseplass på hele campus, men husk at du kun kommer inn på rom og bygg som du vanligvis har tilgang til på studentkortet ditt.

• Reserverte rom: Noen rom er reservert for enkelte studieprogram el.lign. Dette vil stå i oversikten, så pass på at du ikke bestiller plass her dersom du ikke tilhører den aktuelle kategorien.

Når du kommer på lesesalplassen: Scan med QR-kode

• Sjekk inn: Husk å registrere deg med QR-kode. Når du kommer til plassen du har bestilt, må du bekrefte plassen ved å skanne QR-koden som du finner på pulten. Hvis du har glemt ditt plassnummer kan du sjekke i Vis mine bestillinger.

• Dersom du ikke møter opp, får noen andre plassen: Du må bekrefte plassen med QR-kode innen 30 minutter etter av bestilt tid har startet. Det betyr at dersom du har bestilt plass fra 08.00 – 12.00, og ikke skanner QR-koden på pulten du har bestilt innen kl. 08.30, så frigjøres plassen og noen andre kan bestille den. Du kan bekrefte tidligst 15 minutter før reservasjonen starter.

Kort sagt: Finn din tildelte plass (plassnummer nederst på QR-koden), skann QR-koden, logg inn og bekreft.

QR- kode
Foto/ill.: Skjermdump fra TP:Rombestilling

Rakk du ikke å bekrefte før tiden gikk ut? Dersom du ble forhindret fra å møte opp i tide, må du bestille plass på nytt. Etter 30 minutter blir plassen frigjort og andre kan bestille den.

Sjekk ut: Ikke la plassen stå tom. Trenger du ikke å bruke plassen for hele tidsperioden, er det viktig at du logger deg ut før du går. Da blir plassen frigjort, og kan bestilles av andre. Logg deg på TP: Rombestilling (tp.uio.no/uib/rombestilling/), og gå til Vis mine bestillinger, klikk på Rediger og til slutt Avslutt.

Avbestille plass og avslutte påbegynt bestilling

• Du kan avslutte bestillinger som ligger frem i tid under "Mine bestillinger".
  • Du kan avslutte bestillingen etter at tiden for bestillingen er påbegynt.
  • Dersom du vil bytte plass, må du avbestille den opprinnelige plassen og bestille på nytt.

Begrensninger ved plassbestilling

Du kan:

• Bestille inntil 4 dager frem i tid
  • Bestille opptil 8 timer av gangen
  • Ha maks. 20 timer fremtidig bestilling
  • Ha maks. 4 reservasjoner samtidig

Dette betyr at om du booker lange bolker, for eksempel på 8 timer, så når du maksgrensen for antall timer på en gang, før du når maksgrensen for antall bestillinger. Når en bestilling har gått ut, kan du legge inn en ny, innenfor begrensningene over.

Slik går du frem

Slik bestiller du lesesalplass

Velg plass

• Velg Bestillingstype=Plassbestilling, legg inn ønsket dato og det start- og sluttidspunktet du ønsker å bestille for.
    Bestilling av leseplass
    Foto/ill.: Skjermdump fra TP:Rombestilling
  • Velg det geografiske området som gjelder for deg (eller søk i alle bygninger).

Geografisk område
  • Du kan velge romtype:

• Trykk på Vis ledige rom for å vise rom med ledige plasser.

Valg av romtype
    Velg plass i rom
    Foto/ill.: Skjermdump fra TP:Rombestilling
  • Klikk på Bekreft for å fullføre bestillingen. Da kommer du til bekreftelsesbildet.

Bekreft

Bekreftelse på bestilling

• Husk plassnummer: Du må merke deg hvilken plass du har blitt tildelt, slik at du finner og scanner riktig plass når du møter opp. I eksempelet over er dette enkeltplass nr. 8.

• Du kan også velge å sende bekreftelsen på epost ved å klikke på Send bekreftelsen pr mail, men dette er ikke nødvendig siden bestillingen også vil vises under fanen Vis mine bestillinger.
    Bekreftelse

Rombestilling

• Merk at enkelte plasser i bibliotekene må bestilles på Bestillingstype=Rombestilling og ikke Plassbestilling. Dette gjelder f.eks. hele bord og båser i biblioteket i Realfagbygget, der man bestiller hele bordet/båsen, og ikke bare én plass.
  • Som student kan du også bestille grupperom og mindre undervisningsrom ved alle fakultet.
    Bestilling av leseplass
    Foto/ill.: Skjermdump fra TP:Rombestilling

Spørsmål eller behov for hjelp?

For lesesalsplasser: Ta kontakt med informasjonssenteret ved ditt fakultet.
For leseplass på universitetsbibliotekene: send en e-post til ubbrb@uib.no