Studieplan for MAOD-ODONT Odontologi (tannlege), master, 5 år, haust 2022
Namn på grad
Master i odontologi
Omfang og studiepoeng
Det integrerte masterprogrammet i odontologi har et omfang på 300 studiepoeng og er normert til 5 år
Fulltid/deltid
Fulltid
Undervisningsspråk
Norsk
Studiestart - semester
Høst
Mål og innhald
Mål
Det integrerte mastergradsstudiet i odontologi er et profesjonsstudium som fører frem til universitetsgraden Master i odontologi. Studiet skal frembringe bredt kompetente allmennpraktiserende tannleger som skal kunne ta ansvar for oral helse i et helhetsperspektiv. Samtidig skal det gi kandidatene grunnlag for livslang læring, spesialisering og forskerutdanning.
Studiet skal sikre samfunnet kandidater som besitter de kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse som trengs for forsvarlig utøvelse av tannlegeyrket. Undervisningen er forskningsbasert, faglig oppdatert og tilpasset samfunnets og befolkningens behov for å forebygge og behandle orale sykdommer og tilstander.
Studiet gir grunnlag for videre oppdatering, læring og utdanning i yrkesutøvelsen ved at studentene får kunnskap om og forståelse for forskningsprosesser som er aktuelle for faget.
Innhold
Det integrerte mastergradsstudiet i odontologi inneholder biologiske basalfag (1. og 2. studieår), parakliniske fag (2.-5. studieår) og kliniske fag (3.-5. studieår). Studiet danner et godt utgangspunkt for å starte en yrkeskarriere som allmennpraktiserende tannlege, forsker eller som spesialist i et klinisk fag.
Læringsutbyte
Etter fullført integrert mastergrad i odontologi har kandidaten ervervet bred biologisk og odontologisk basiskompetanse. Denne basiskompetansen består i teoretiske kunnskaper i biomedisinske, parakliniske, kliniske og adferdsfaglige disipliner samt kliniske ferdigheter og en generell helsefaglig kompetanse.
Kandidaten har ved fullført program følgende læringsutbytte definert i kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskaper
- Kandidaten har en vitenskapelig tenkemåte og holdning.
- Kandidaten kan redegjøre for, analysere, forstå og anvende relevante kunnskaper innen biomedisinske, parakliniske kliniske og atferdsfaglige disipliner og emner
Ferdigheter
- Kandidaten kan selvstendig, på basis av teoretisk og klinisk kompetanse, forebygge, undersøke, diagnostisere, behandle og følge opp pasienter med orale sykdommer/tilstander i allmennpraksis.
- Kandidaten kan kommunisere godt med ulike pasientkategorier
- Kandidaten er i stand til å kritisk vurdere egen virksomhet
Generell kompetanse
- Kandidaten har adekvate etiske og profesjonelle holdninger.
- Kandidaten viser empati og respekt i behandlingssituasjonen.
- Kandidaten har gode samarbeidsevner i forhold til annet helsepersonell. Kandidaten har gode holdninger i relasjon til kvalitet og presisjon.
- Kandidaten erkjenner behovet for vedlikehold og oppdatering av kunnskaper og ferdigheter gjennom hele yrkeskarrieren. Kandidaten kan bidra i forskningsprosjekter relatert til oral helse og kan vurdere oral helse i relasjon til samfunnsmessige forhold.
Opptakskrav
Generell studiekompetanse og MEROD: Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og Fysikk 1 og Kjemi 1 og 2.
Innføringsemne
Examen Philosophicum, 10 studiepoeng
Obligatoriske emne
For masterstudiet i odontologi er alle emner obligatoriske. Utdanningsplanen eller rekkefølgen på eksamenene kan ikke endres.
De fleste emnene i studiet har obligatorisk undervisning. Studenten må ha fulgt obligatorisk undervisning og studieplanfestede prøver må være bestått før studentene kan fortsette med klinisk tjeneste eller gå opp til eksamen. I laboratorieundervisning må kursene være godkjent og i klinisk tjeneste er det både obligatorisk undervisning og kvalitative og kvantitative krav som må være oppfylt. De ulike fagområder/blokker har presiserte krav til oppmøte på obligatorisk undervisning samt kvalitative og kvantitative krav basert på faglige vurderinger.
Vi viser til Det medisinske fakultetets utfyllende reglement til Forskrift om opptak, studier, vurdering og grader ved Universitetet i Bergen §4.6 og bestemmelsene om krav til studieprogresjon:
Studenter som flyttes til lavere kull følger studieplanen til sitt nye kull og gjentar undervisning inkludert prøver. Emneansvarlig kan etter en vurdering frita studenten fra hele eller deler av undervisningen. Som hovedregel gis det ikke fritak fra klinikkundervisning eller klinisk relaterte kurs.
Delstudium i utlandet
Utvekslingen er tilpasset den siste delen av profesjonsstudiet, der studentene jobber relativt selvstendig i klinisk tjeneste. Utvekslingen foregår i 8. eller 9. semester
Aktuelle institusjoner med utvekslingsavtale:
- University of Minnesota
- University of Dundee
- Université Paris Descartes
- Københavns Universitet
- Gøteborgs Universitet
Arbeids- og undervisningsformer
Programmet er et profesjonsstudium som innebærer pasientbehandling. Det stilles derfor høye krav til kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse.
I undervisninga legges det vekt på å bruke mange ulike og varierte undervisningsformer med mykje studentaktivitet. Blant anna benyttes e-læring ogtverrfagleg undervisning for å oppnå faglig integrasjon.
Studiet gjør bruk av et bredt spekter av undervisningsmetoder:
- forelesninger
- demonstrasjoner
- laboratoriekurs
- praktisk undervisning, (formidling)
- ferdighetskurs
- klinisk trening på simulator
- praksisstudier
- klinisk undervisning/pasientbehandling i universitetsklinikken og samarbeidendehelseinstitusjoner.
- tverrprofesjonelt gruppearbeid i regi av Høgskolen Vestlandet
- tverrprofesjonell samarbeidslæring (TVEPS)
- individuell veiledning i arbeidet med prosjektoppgave
Undervisningsmetodar
I undervisninga legg vi vekt på å bruke undervisningsformer med mykje studentaktivitet. Blant anna brukar vi meir tverrfaglege læremåtar og prøver å oppnå integrasjon av den faglege fordjupinga. Undervisninga er både teoretisk (forelesingar og seminar) og praktisk (arbeid i laboratorium og klinikkar). Før du får ta eksamen i eit fag eller i ei undervisningsblokk, må det praktiske arbeidet i den aktuelle disiplinen vere godkjent.
Vurderingsformer
For å sikre at studentene/kandidatene har nødvendige kunnskaper, ferdigheter og generell
kompetanse gjennomføres et bredt spekter av vurderingsformer gjennom hele studieløpet:
- Skriftlige underveisprøver
- Praktiske/kliniske tester
- Vurdering av praktiske og teoretiske ferdigheter i ferdighetskurs
- Vurdering av kunnskaper og kliniske ferdigheter i klinisk praksis.
- Vurdering av presentasjon og rapport fra praksisstudiet
- Skriftlig prøve som vurderingsform
- Skriftlig skoleeksamen
- Vurdering av prosjektoppgave
Alle eksamener skal besvares på norsk, alternativt svensk eller dansk.
Karakterskala
A-F
Bestått/ikke bestått
Vitnemål og vitnemålstillegg
Vitnemål blir utstedt etter at graden er fullført. Vitnemål gir rett til å søke Helsedirektoratet om autorisasjon som tannlege.
Grunnlag for vidare studium
Det tas opp kandidatar for spesialisering innan ulike kliniske fagområde ved Det medisinske fakultet.
Relevans for arbeidsliv
De fleste tannleger arbeider i privat praksis eller i den offentlege tannhelsetjenesten. Noen arbeider i undervisning, forsking eller administrasjon.
Evaluering
Skriftlig evaluering via Mitt UiB.
Skikkavurdering og autorisasjon
Som utdanningsinstitusjon vurderer vi om kandidaten er skikket til å utøve yrket som helseeller sosialpersonell. Vurderingen omfatter både faglige, pedagogiske og personlige forutsetninger, og foregår under hele utdanningen - jf. Forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning.
Etter fullført studium har kandidaten rett til å søke om autorisasjon som tannlege. Det er Helsedirektoratet som gir autorisasjon etter en helhetsvurdering.
Programansvarleg
Programutvalg for odontologiske fag
Administrativt ansvarleg
Det medisinske fakultet.
Kontaktinformasjon
Det medisinske fakultet
Postboks 7804
5020 Bergen
Studieseksjonen: info.med@uib.no