Hjem
Universitetsbiblioteket
Akademisk lunsj

Akademisk lunsj: Kunstig intelligens og maskinetikk

Med utviklingen av kunstig intelligens og automatisering har mange av samfunnets vanskelige, farlige eller kjedelige oppgaver blitt overtatt av maskiner og roboter.

Illustrasjonsbilde
Foto/ill.:
Håvard Legreid

I begynnelsen av 90-tallet fantes det en halv robot per tusen arbeidstakere. I 2015 er dette tallet nesten tredoblet. Kunstig intelligens styrer mye av våre liv, ofte uten at vi legger merke til det, både på arbeidsplassene så vel som hjemme hos deg og meg. Automatiseringen av samfunnet handler ikke bare om å bygge roboter som løser oppgaver for oss, men også om å fremme det gode for menneskeheten. Men hvordan vet vi at en robot er god? Hva slags verdier kan maskiner ha? Kan de ta menneskelige valg for oss? I dagens lunsj kan du møte Marija Slavkovik som forsker på kunstig intelligens og søker å svare på slike spørsmål. Slavkovik er førsteamanuensis i Institutt for informasjons- og medievitenskap ved UiB. Foredraget vil foregå på engelsk. 

Akademisk lunsj arrangeres i samarbeid mellom Bergen offentlige bibliotek, Universitetsbiblioteket, Høgskulen på Vestlandet og Norges Handelshøyskole.