Universitetsbiblioteket
Akademisk lunsj

Akademisk lunsj: Slik jeg ser det! Om fargesynets fysikk

Synet er det viktigste sanseorganet vi har. Men har du lurt på hvordan vi ser farger, og hvorfor noen ikke klarer å skille enkelte farger fra hverandre?

Illustrasjonsbilde
Foto/ill.:
Håvard Legreid

Forsker Per Thorvaldsen forklarer oss hvorfor tomater ser mer røde ut i butikken, eller hvorfor det er krevende for enkelte å plukke tyttebær. I tillegg finnes det i dag briller som skal gi folk med fargesynsdefekter fargene tilbake.

For å kunne svare på om dette i det hele tatt er mulig, gir Thorvaldsen oss en kort og underholdende innføring i fargefysikk, fargepersepsjon, og hvordan fargesynet kan testes. Per Thorvaldsen er instituttleder på Institutt for elektrofag ved HVL.

Akademisk lunsj arrangeres i samarbeid mellom Bergen offentlige bibliotek, Universitetsbiblioteket, Høgskulen på Vestlandet og Norges Handelshøyskole.