Universitetsbiblioteket
Akademisk lunsj

Akademisk lunsj: Da Holberg skapte erkebergenseren

I år fyller Bergen 950 år og i dagens lunsj vil Bjørn-Arvid Bagge fortelle om Ludvig Holbergs verk «Den Berømmelige Norske Handelsstad Bergens Beskrivelse» fra 1737.

Ludvig Holberg
Foto/ill.:
Kunstner: Jørgen Pedersen Roed, 1847. Nasjonalmuseet. Kilde: Wikimedia commons

Holbergs verk ble utgitt etter at han hadde oppdaget et byhistorisk manuskript fra 1600-tallet, skrevet av historikeren og læreren Edvard Edvardsen. Holberg laget et sammendrag av dette, men la også til egne barne- og ungdomsminner for å føre historien frem til egen tid. Det var her Holberg skapte den bergenske identitet og bildet av den kosmopolitiske men arbeidsomme, ukulturelle og kvinnesky erkebergenseren. Et bilde som ble hengende ved innbyggerne gjennom århundrer.

Bjørn-Arvid Bagge er Seksjonsleder for Spesialsamlingene ved Universitetsbiblioteket ved UiB. Han har nylig utgitt boken “Bergensfortellinger”.

Akademisk lunsj arrangeres i samarbeid med Universitetsbiblioteket, Høgskulen på Vestlandet og Norges Handelshøyskole.