Universitetsbiblioteket
Akademisk lunsj

Akademisk lunsj: Maskinsyn - et algoritmisk blikk på verden?

Hva mener vi egentlig når vi snakker om maskinsyn, eller computer vision? Hvordan påvirker nye visuelle teknologier vår forståelse av verden ellers? I dette foredraget diskuterer forsker Jill Walker Rettberg maskinsyn ut fra to perspektiver: kritiske algoritmestudier og kunst.

Jill Walker Rettberg
Foto/ill.:
Privat

Kritiske algoritmestudier er et samfunnsvitenskapelig og humanistisk forskningsområde hvor man søker å forstå den algoritmiske kulturen vi lever i, og hvordan maskinlæring og kunstig intelligens påvirker offentligheten.

For eksempel gjennom anbefalingsalgoritmene i sosiale medier og nyhetskanaler, i demokratiet gjennom «predictive policing» eller gjennom bruk av prediksjoner basert på maskinlæring i ansettelsesprosesser eller hos domstoler. Kunsten gir oss en alternativ diskurs for å forstå algoritmisk kultur, og her ser vi på eksempler som Heather Dewey-Hagborgs bruk av forensisk DNA-fenotyping for å generere mulige ansikter ut fra Chelsea Mannings DNA, eller Pierre Huyghes bruk av nevrale nettverks fortolkninger av hva mennesker ser basert på fMRI.

Jill Walker Rettberg er professor i digital kultur ved Universitetet i Bergen. Hun leder ERC-prosjektet Machine Vision in Everyday Life: Playful Interactions with Visual Technologies in Digital Art, Games, Narratives and Social Media.

Akademisk lunsj arrangeres i samarbeid med Universitetsbiblioteket, Høgskulen på Vestlandet og Norges Handelshøyskole.