Hjem
Universitetsbiblioteket
UiB 75 år

Nansen og bergenserne

Mannen og byen gjennom brev, bilder og bøker

Nansen
Foto/ill.:
Billedsamlingen, Universitetsbiblioteket i Bergen

Hovedinnhold

Fridtjof Nansen var sin tids store folkehelt. Han preget historiebøkene og skolebøkene, og prydet avisforsidene i flere tiår. Spesielt berømt ble Nansen etter reisene sine i nordområdene, og talte for fulle hus både i inn- og utland. Den videre innsatsen som blant annet vitenskapsmann, forfatter, diplomat og humanist, var også med på å gi ham en berømmelse få kunne drømme om.

Også i Bergen var Nansen en kjendis av de store, og han ble feiret stort da han besøkte byen. Spesielt etter at han kom tilbake fra Nordpol-ekspedisjonen, sto byen på hodet. Bergenserne oppfattet da også Nansen litt som «sin», ettersom han hadde bodd og arbeidet i Bergen i flere år.

«Nansen og bergenserne» er et ledd i Universitetet i Bergens 75års-feiring, og viser universitetets røtter tilbake til Bergens Museums opprettelse i 1825. Utstillingen er et samarbeidsprosjekt mellom blant annet Universitetsbiblioteket i Bergen og Bjerknessenteret for klimaforskning, som i dag er en av partnerne i det forskningsrådsstøttede prosjektet «Arven etter Nansen».