Hjem
Universitetsbiblioteket
UiB 75 ÅR

Tre skatter fra Spesialsamlingene

I forbindelse med universitetets 75-års feiring henter vi fram tre av våre mest dyrebare skatter i en kort og meget sjelden utstilling.

bilde
Foto/ill.:
Universitetsbiblioteket i Bergen

Hovedinnhold

  1. Aga-diplomet fra 1293, et historisk rettsdokument og det eldste middelalderdokumentet i Universitetets samlinger. Pergamentet er skåret slik at det bare passer sammen med en kopi. I dag eksiterer bare denne kopien. I teksten kunngjør Sigurd i Aga, Gulatings lagmann, og tre andre menn et forlik mellom bøndene på Indre og Ytre Bleie i Hardanger om felles gjerder, havneganger, veier, fattiglegd o.s.v.

  2. Det store verket «Civitates Orbis Terrarum» (Verdens byer) ble utgitt for over 400 år siden. Den svære boken inneholder 546 prospekter i fugleperspektiv og kart av byer fra hele verden, også Bergen. Dette var den første avbildningen av Bergen og kom til å være bildet av byen i over 200 år. Bildet er fullt av fascinerende detaljer fra byen på slutten av 1500-tallet.

  3. Det første kartet som viser bare Norge. 1600-tallet var hollendernes århundre. De hadde de beste kartene og seilte på alle verdens hav. Vi viser fram Johannes Blaeuvs utsnitt av Sør-Norge fra 1662. Kartet åpnet norskekysten for direkte handel med hollendere, uten kongens kontroll og skattlegging. Kongen i København likte det ikke, men det er en annen historie. Kartet viser hollendernes interesse for kysten, og deres totale mangel på interesse for f. eks. Telemark.