Universitetsbiblioteket
Akademisk lunsj

Hva oppfattes som en rettferdig fordeling av inntekt?

Hva oppfattes som en rettferdig fordeling av inntekt? Og hvor problematisk oppleves et eventuelt effektivitetstap ved omfordeling?

Portrettbilde
Foto/ill.:
NHH

Hovedinnhold

For å undersøke disse spørsmålene lot et team forskere fra FAIR representative utvalg i USA og Norge bestemme faktisk inntektsfordeling for to arbeidstakere som hadde gjort en jobb. De to arbeidstakerne hadde ukjent nasjonalitet.

I tillegg til å diskutere hva som får borgere i Norge og USA til å akseptere ulikhet, presenterer Nina Serdarevic resultater fra en ny studie som spør om politikernes syn på inntektsulikhet representerer borgernes? Sammen med et team forskere undersøker hun hva representanter i Norge og USA oppfatter en rettferdig fordeling av inntekt. Hun vil sette eksperimentene i sammenheng med observert inntektsulikhet i Norge og USA.

Nina Serdarevic er adferdsøkonom og ansatt som forsker ved FAIR Insight Team, Samfunns- og næringslivsforskning (SNF) og er tilknyttet FAIR - Centre for Experimental Research on Fairness, Inequality and Rationality ved NHH.

Akademisk lunsj er et samarbeid med Universitetsbiblioteket, Bergen Offentlige Bibliotek, NHH og HVL.