Universitetsbiblioteket
Akademisk lunsj

Agnes Mathilde Wergeland, Norges første kvinne med doktorgrad – en skeiv pionér?

Portrettbilde
Foto/ill.:
D. G. Dyblin

Hovedinnhold

Velkommen til akademisk lunsj!

Først de siste tiårene av 1800-tallet vokste nye og moderne forståelser av «homoseksualitet» fram. Lenge fantes det også andre fortolkningsrammer for å forstå kjærlighet mellom to av samme kjønn. Respektable kvinnepar som Sophie Lindström og Johanne Gjertsen, Selma Lagerlöf og Sophie Elkan, Hanna Brummenæs og Berta Torgersen ble derfor i liten grad forstått som homoseksuelle selv om de levde i parforhold med andre kvinner.

Historien om Agnes Mathilde Wergeland, Norges første kvinne med doktorgrad, er historien om et interessant pionerliv, men også historien om kulturens skiftende forstålesesrammer av hva kjærlighet mellom to av samme kjønn kan bety.

I denne utgaven av Akademisk lunsj kan du møte Tone Hellesund som forsker på skeiv historie. Hellesund er professor i Kulturvitenskap på Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap.