Universitetsbiblioteket
Akademisk lunsj

Det gamle Egypt og oss - 200 år med hieroglyfer. 100 år med Tutankhamon

Howard Carter og medarbeider undersøker Tutankhamons kiste.
Foto/ill.:
Howard Carter og medarbeider undersøker Tutankhamons kiste. © Griffith Institute, University of Oxford

Hovedinnhold

Velkommen til akademisk lunsj!

Can you see anything?- Yes, wonderful things!

I år kan vi feire at det er 200 år siden Jean-François Champollion knakk hieroglyfenes kode. Oppdagelsen brakte vår forståelse av eldre sivilisasjoner inn i en ny æra. Med ett kunne utallige inskripsjoner på templer og papyri leses, og vi fikk tilgang til nesten 3000 år med ellers ukjent historie.

I år kan vi også feire at det er 100 år siden Howard Carter oppdaget Tutankhamons grav i kongenes dal utenfor Theben syd i Egypt. Den intakte graven med de enorme rikdommene regnes som verdensarkeologiens kanskje viktigste funn, og innledet en bølge av egyptisk-inspirert kunst, arkitektur, litteratur og populærkultur som aldri helt har blitt borte.

Egyptolog og universitetsbibliotekar Pål Steiner forteller om oppdagelsene og hvordan de har påvirket verden i etterkant. Hvorfor er egentlig Det gamle Egypt så viktig for oss.

Akademisk lunsj er et samarbeid mellom NHH, HVL, Universitetsbiblioteket og Bergen Offentlige Bibliotek