Hjem
Universitetsbiblioteket

Pilotprosjekt Open Access-publisering

Universitetsbiblioteket har framforhandlet et 1-årig pilotprosjekt for Open Access-publisering med Springer. Forskere ved UiB har nå mulighet til å publisere Open Access i 1.000 Springer-tidsskrifter uten omkostninger.

Hovedinnhold

Universitetsbibliotekene i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø har som en del av den nye lisensavtalen for tilgang til Springers tidsskrifter og e-bøker fått framforhandlet et 1-årig pilotprosjekt for Open Access-publisering i Springer-tidsskrifter.

Forskere ved UiO, UiB, NTNU og UiTø har nå mulighet til å publisere Open Access hos Springer uten omkostninger. Springer tilbyr alternativ ”Open Choice” for 1.000 tidsskriftstitler. Avtalen gjelder fra 1. juli 2010 og varer frem til 1. juli neste år.

”Open Choice” er Springers tilbud innen Open Access-publisering. Blir artikkelen utgitt som Open Choice, er den umiddelbart etter publisering fritt tilgjengelig for alle på internett. Forfatter beholder i tillegg opphavsretten til artikkelen. Rutiner for fagfellevurdering, og kvalitetskravene til denne, er de samme som for alle Springers tidsskrifter.

Avtalen gjelder korresponderende forfatter (corresponding author) tilknyttet et av de ovennevnte universitetene. Korresponderende forfatter kan velge ”Open Choice” i forfatteravtalen når artikkelen har blitt akseptert. Listen med Springer-tidsskriftene er tilgjengelig på universitetenes intranett, og krever pålogging.

Hensikten med denne piloten er å kartlegge i hvilken grad forskere fra institusjonene vil være interessert i å velge Open Access-publisering når betingelsene ellers er de samme som for publisering i tidsskrifter med lisensiert tilgang. Pilotprosjektet skal evalueres neste sommer med målsetning om å komme frem til en økonomisk modell for Open Access-publisering som kan være akseptabel for universitetene og utgiver.

Ta kontakt med Ole Gunnar Evensen eller Ingrid Cutler for spørsmål, eller hvis du ønsker at vi skal komme og informere ditt fagmiljø.