Hjem
Universitetsdirektørens kontor
Holbergprisen

Holbergdebatten 2017: Propaganda, fakta og falske nyheter

Under årets holbergdebatt vil Julian Assange, John Pilger og Jonathan Heawood diskutere bruk av propaganda i nyhetsmedier og i sosiale medier.

Pilger Assange Haewood
Foto/ill.:
John Pilger (Foto;ukjent), Julian Assange (foto: Allen Clark) og Jonathan Haewood (Foto:Nadia Bettega)

Hovedinnhold

Etter presidentvalget i USA i 2016 har debattene om "fake news" vært mange, og det er ingen enkle løsninger på problemet med at ukjente eller useriøse aktører, eller fremmede makter, forsøker å påvirke opinionen gjennom nyheter og påstander med tvilsom sannhetsgehalt. 

Men hvor stort er problemet med propaganda og manipulert informasjon i tradisjonelle medier, og er det misvisende når disse fremstiller seg som voktere av sannheten og motstykket til «fake news»?

Ser vi en tiltagende informasjonskrig både i tradisjonelle, alternative og sosiale medier, hvor ulike stater, private aktører og mediebedrifter konkurrerer om å etablere sine respektive verdensbilder? Og hvilke konsekvenser har det i så fall for demokratiske prosesser?

For en lengre beskrivelse av debattens tema, se våre engelske sider eller arrangementssiden på Facebook.

Paneldeltagere

Julian Assange deltar via videolink. Assange er en prisbelønnet journalist og WikiLeaks' grunnlegger og sjefredaktør. Han er også programmerer, kroptograf, forfatter og aktivist. WikiLeaks ble grunnlagt i 2006 og har publisert millioner av lekkede dokumenter og flere videoer. Dette inkluderer dokumenter relatert til krigene i Irak og Afghanistan, den kontroversielle «Colleteral Murder»-videoen fra Irak, amerikansk diplomatisk korrespondanse og valgkamprelaterte e-poster fra USAs Demokratiske parti og fra Hillary Clintons valgkampsjef, John Podesta.

Jonathan Heawood er administrerende direktør og grunnlegger av IMPRESS, det eneste pressereguleringsorganet som er anerkjent som uavhengig og effektivt under Storbritannias Royal Charter. Han har tidligere arbeidet som journalist og med menneskerettigheter i ulike sammenhenger, og han er tidligere direktør for English PEN. Heawood har skrevet om ytringsfrihet og regulering for ulike publikasjoner, inkludert The Encyclopedia of Twentieth-Century Fiction, Critical Quarterly, Journal of Media Law, Ethical Space og Communications Law.

John Pilger er en australsk journalist, forfatter og dokumentarfilmmaker. Pilger har dekket militære, politiske og kulturelle konflikter verden rundt i mer enn 50 år, og hans kritikk av amerikansk, australsk og britisk utenrikspolitikk er tydelig reflektert i hans dokumentarer og artikler. Han var ansatt ved the Daily Mirror fra 1963 til 1986 og fast spaltist i the New Statesman mellom 1991 og 2014. Pilger har vunnet en rekke priser som journalist og filmskaper, og han er den ene av kun to personer som har vunnet den gjeveste prisen innen britisk journalistikk to ganger.

Debatten vil modereres av Holbergprisens faglige leder, professor Ellen Mortensen, Universitetet i Bergen. Ole Sandmo ved Holbergprisens sekretariat vil intervjue Julian Assange.