Hjem
UNESCO Chair: Bærekraftig arv og miljøforvaltning
CULTIVATE

Avslutning av CULTIVATE-prosjektet

Etter 3,5 år går CULTIVATE-prosjektet mot slutten. I løpet av den første uken i november møtte medlemmer av UNESCO Chair-gruppen de andre prosjektpartnerne for et siste arrangement i Edinburgh arrangert av Centre for Mountain Studies ved University of Highlands and Islands, etterfulgt av et siste prosjektmøte, og en omvisning i Wester Ross biosfæreområde.

.
Foto/ill.:
Matthew Rabagliati

Hovedinnhold

Kulturarv og bærekraftig utvikling

Tirsdag 5. november arrangerte Center for Mountain Studies ved University of Highlands and Islands (UHI) en endagskonferanse, Heritage and Horizon: Cultivating relations between cultural heritage & sustainable development, som en avslutning på CULTIVATE-prosjektet. Målet med arrangementet var å gi forskere, representanter for UNESCO UK, representanter fra biosfæreområder og andre, en mulighet til å diskutere kulturlandskapenes og kulturarvens rolle i utviklingen av mer bærekraftig arealbruk og samfunn, finne nye forskningsideer, og å fremme samarbeid mellom forskere, praktikere og beslutningstakere.

Dagen begynte med en velkomst fra Storbritannias UNESCO-ambassadør, Anna Nsubuga, som understreket biosfæreområdenes egenskaper til å bygge, lære og dele. Hun minnet publikum om at mange biosfæreområder står overfor lignende utfordringer – noe som også har kommet frem i CULTIVATE-prosjektet. Dette gjør at samarbeid er viktig: Ved å samarbeide, og dele kunnskapen, kan vi unngå å gjenta feil.

Arrangementet var også en mulighet for CULTIVATE-prosjektpartnerne til å presentere prosjektet, og dele sine funn fra Tsjekkia, Estland, Norge og Skottland, samt delta i en paneldiskusjon om forskning, politikk og praksis innenfor kulturarv. Konferansen inkluderte også en spennende workshop-serie, før dagen ble avsluttet med en veldig passende historisk vandring gjennom Gamlebyen i Edinburgh, ledet av Jane Robertson, leder for Engagement & Operations ved Edinburgh World Heritage.

Omvisning i Wester Ross-biosfæreområde

I løpet av de påfølgende to dagene fikk CULTIVATE-partnerne en omvisning i (en brøkdel) av biosfærereservatet, guidet av lederen for Wester Ross biosfæreområde (WRBR) Natasha Hutchison og WRBR-formann Iain Turnbull CULTIVATE. Første stopp på turen var Corrieshalloch Gorge, en dyp bergkløft hvor man kunne se den fantastiske 46 meter høye Measach-fossen. Kløften har også en rik flora av bregner og moser, og gir generelt et leveområde for planter som er mindre vanlige i området rundt på grunn av det høye beitetrykket fra hjort.

Gruppen landet i Ullapool for natten – en liten landsby midt på vestkysten av det skotske høylandet med bare rundt 1500 innbyggere. Etter middag på en av de lokale pubene fikk gruppen glede av noen fantastiske historier og gæliske sanger av Donald MacIver, som også er styremedlem i WRBR.

Neste dag tok Iain med gruppen inn i det nordvestlige høylandet, og stoppet for å se fjellet Stac Pollaidh. Dette er en steinete topp 612 moh., som består av mange, skarpe tinder. Her tok alle inn synet av det vakre landskapet mens UHI-forsker Catriona Mallows, forsker ved UHI, leste diktet A Man in Assynt av Norman MacCaig, og stilte med dette diktet det passende spørsmålet: Hvem eier dette landskapet?

Dette besøket ble etterfulgt av en tur til Coigach-halvøya nord for Ullapool. Her ble gruppen møtt av Steve Husband, et medlem av Coigach Community Development Company, som til tross for å være engelsk har bodd i Skottland det meste av livet. Steve fortalte oss om hvordan de små samfunnene i Coigach gjør forskjellige tiltak for å leve mer bærekraftig, og om arbeidet med å beholde innbyggertallet i området. Steve tok også gruppen med på en vakker tur i kystlyngheiene rundt Achduart, før gruppen fortsatte videre til Inverness og returnerte til sine respektive hjemland.

Veien videre

Selv om prosjektet er over, er det fortsatt løse tråder som skal følges opp, og artikler som skal fullføres. Den offisielle CULTIVATE-nettsiden vil holdes aktiv inntil videre og oppdateres med nyheter om nye resultater fortløpende.

Konferansen i Edinburgh var fruktbar med tanke på å knytte forbindelser og dyrke nye forskningsideer – kanskje dukker det opp nye samarbeid i fremtiden som følge av dette!