Hjem
Universitetsmuseet i Bergen
Nyheter

Gullfunn savnet

Flere av de stjålne gjenstandene er kommet tilbake til museet, men én verdifull og viktig kulturhistorisk gullarmring er fortsatt på avveie.

Gullarmring fra Hatteberg
Foto/ill.:
Universitetsmuseet i Bergen

Hovedinnhold

- Veldig få gjenstander fra vikingtiden er av gull. Det er en av grunnene til at vi så gjerne skulle hatt denne gullarmringen tilbake. Historien til vikingskatten fra Hatteberg er også veldig spennende og interessant, sier instituttleder ved Avdeling for kulturhistorie, Asbjørn Engevik.

Ble funnet i 1932

Gullarmringen fra Hatteberg (B8377) kom til museet sammen med en halsring og en spenne fra gården Hatteberg i Kvinnherad allerede i 1932.

Funnene lå i dyrkingsjorden og ble funnet av bonden Johs. Hatteberg. Johs. overleverte den til en annen Johs., konservatoren fra museet, Johs. Bøe, som kom ens ærende ned til Hatteberg for å hente skattene.

Savner rent gull

Armringen er av rent gull. To gullstenger er snodd rundt hverandre og to tynnere vridde stenger er tvunnet inn i disse og lukkes av en liten firesidig knapp som er dekorert med et lett innstemplet perlemønster. Sølv var hovedmetallet i vikingtiden. Skattefunnene våre fra vikingtiden består av mye sølv, men innimellom alt sølvet finnes det også noe gull. I motsetning til sølvskatter som kan være kuttet og delt i småbiter (”hakkesølv”), er gullfunn som regel helt, aldri opphugget.

- Vi håper armringen er uskadd og at den vil bli returnert museet på en eller annen måte, sier Engevik.

Høy vekt og høy verdi

Gullarmringen fra Hattebergfunnet er imponerende og har i årevis gitt oss et massivt inntrykk med sin høye vekt og høye verdi. Med sine 104,62 gram er den et verdifullt historisk funn, og med stor gullverdi. Armringtypen er velkjent fra vikingtiden, men ble vanligvis laget i sølv. Det er vanskelig å si noe om hva funnet var verdt den gang, men noen holdepunkter har vi likevel. Gullarmringen på 104,62 gram ligger nær fire aurar som var en halv mark. I sagaen omtales gullringer på en halv mark som en kongelig takk og gave.

Skadet halsring

Halsringen fra Hatteberg ble tatt i tyveriet. Den er nå tilbake om enn litt skadet. Spennen fra Hatteberg ble ikke tatt, men vi hadde en kopi som de tok – kopien er også returnert til museet. De ansatte ved museet skulle gjerne sett at hele vikingskatten fra Hatteberg ble returnert museet, til en fremtidig utstilling.

- Dette er en veldig populær og verdifull skatt i vår kulturhistorie. Skattene fra Hatteberg er blitt lånt bort til flere museer i inn- og utland. På et tidspunkt var det et av landets mest utstilte kunstverk. At Hattebergfunnene nå ikke er komplett er veldig, veldig trist, sier instituttlederen.

 

 

Kilde: Universitetsmuseet, Unimus og boken ”Vikinskatten fra Hatteberg”  av Sigrid H. H. Kaland