Hjem

Universitetsmuseet i Bergen

Nyheter

Julegave på forskudd

20 sjeldne fikentrær fra Milde til Botanisk Have i København.

img_20171110_134010672.jpg

Fikentre til København

Fiken er mye mer enn søt julekonfekt. Fikentrær er en slekt av trær som har vært utrolig suksessfulle. De finnes i dag bl.a. som slyngplanter, de kan vokse på stein eller i vann, de kan  være store savannetrær, de kan vokse som epifytter, og som kveler-fikener, og for forskerne er det litt av en gåte hvorfor slekten har fått så stor suksess. Forleden fikk Botanisk Have i København en ekstraordinær stor julegave av oss. Intet mindre enn 20 sjeldne fikentrær ble gravd opp fra veksthuset ved Arboretet og de Botaniske hager på Milde, og transportert til København. De vil få et nytt hjem i Palmehuset, og skal på sikt også løse mysterier rundt tropiske planters slektskap.

- Fiken er ikke bare den ene arten vi spiser til jul. Det finnes et sted mellom 750-800 arter som vokser over det meste av verden der det er varmt. I Botanisk Have i København har de en fin samling av store og gamle fikentrær, som nå har blitt utvidet med unike arter fra blant annet Asia, Australia, Afrika og Syd-Amerika. Dermed får København nå en av verdens viktigste levende samlinger av fikentrær, sier Sam Bruun-Lund, Ph.D.-student ved Statens Naturhistoriske Museum, som Botanisk Have hører til. Han tilføyer:

- For en botaniker som mig er det her meget bedre end juleaften.

Samling som avvikles

Ved Arboretet og Botanisk hage på Milde har vi lenge hatt en av de største og mest sjeldne samlingene av fikentrær i en botanisk hage. Dette skyldes at nå avdøde professor Cornelis C. Berg, en av verdens fremste forskere innen fiken-systematikk, jobbet i Bergen. Men etter hans avgang har ingen hatt mulighet til å forske videre på denne samlingen, og den har kun blitt vedlikeholdt. Ved flere anledninger har botaniske hager rundt om i verden blitt tilbudt samlingen, og endelig har Botanisk have i København ville overta de mest sjeldne som de manglet i sin samling. - Det er til stor glede for oss å kunne gi videre et så verdifullt materiale, og vite at det kommer til nytte for forskningen, sier Heidi Lie Andersen, Førsteamanuensis ved Botanisk hage, UiB.

Samarbeid mellom hager

Overtakelsen av finkene er et resultat av et samarbeid mellom forskere og gartnere fra Statens Naturhistoriske Museum og Arboretet og Botanisk Hage, Universitetet i Bergen.

- Fikentrær er en helt spesiell og unik gruppe av planter, som har vært fantastiske til å tilpasse seg mange ulike levesteder. De nye plantene skal både brukes til DNA-studier i forbindelse med kartleggingen av finkenes slektskap og utbredelseshistorie, til undervisning av studenter ved Københavns Universitet og ikke minst til forskjellige formidlingsarrangementer i Botanisk Have, sier Sam Bruun-Lund og tilføyer:

- I øyeblikket er vi i full gang med å plante ut fikentrærne i Palmehuset, så publikum straks kan få glede av dem.

Et stamtre for alle arter

Det er et stort prosjekt å flytte så mange tropiske trær mellom de botaniske hagene, og både gartnere og forskere fra begge botaniske hager har hjulpet til for at få den ekstraordinært store julegaven på plass.

Fikentrærne skal fremover inngå i et stort forskningsprosjekt ledet av professor Nina Rønsted og Ph.D.-student Sam Bruun-Lund. Prosjektet er finansiert av Det Fri Forskningsråd, DK.

Prosjektets mål er å produsere et stort stamtre for alle de 800 fiken artene for så å kunne forklare, hvorfor fikene har blitt så forskjellige, og at det er så mange arter i forhold til andre plantegrupper, som vokser på de samme stedene.