Hjem
Universitetsmuseet i Bergen
Arrangement

ByFlora - billedutstilling

«ByFlora» - billedutstilling er en samling kollasjer av planter og pollen, fotografi og mikrografi.

Tulipanens palett
Foto/ill.:
Universitetsmuseet i Bergen

Hovedinnhold

Utstillingen åpner torsdag 1. februar kl 16.00 ved Universitetsmuseet i Bergen (Historisk museum), Haakon Sheteligs plass 10.

- Jeg har valgt å fokusere på pollen. Så vakker, men samtidig så plagsom for mange av oss. Hvordan er de, egentlig? Hvordan ser de ut? Jeg oppdager at de gjerne ligner sin moderplante - at en lilje har lange og slanke pollen, en peon har runde og lubne pollen, mens en løvetann har skarpe og taggete pollen som ser ut til å mestre alt. Og det gjør den jo også, iser Irene Heggestad.

Heggstad stiller ut bilder i Universitetsmuseet i Bergen fra 1.februar 2018.
Utstillingen er en samling kollasjer av planter og pollen. Planter fra byrommet er fotografert - og pollenkorn fra de samme plantene er forstørret tusentalls ganger i elektronmikroskop. Sammen fremstår fotografi og mikrografi som enkeltstående og fargerike verk med en unik detaljrikdom fra en verden det er få forunt å kunne visualisere.

Heggstad er født i Bergen i 1967. Hun tok sitt fagbrev i fotograffaget ved Universitetet i Bergen i 1991. Fra 1993 har hun arbeidet som tekniker ved ELMIlab - et laboratorium for elektronmikroskopi tilhørende Institutt for geovitenskap ved UiB. Daglig produserer hun billedmateriell for studenter og forskere innen ulike disipliner ved universitetet.

- Jeg har lenge hatt et ønske om å skape noe visuelt av noe av det interessante jeg får anledning til å arbeide med ved Universitetet i Bergen, sier Heggstad. Et ønske om å skape et personlig uttrykk hentet fra den vitenskapelige verden. Gjerne vitenskap som kunst – eller  kunst som vitenskap om du vil.
- Biologi er særs spennende og interessant. Den er til å forstå. Den er vakker, og den trigger min estetiske sans, avslutter Heggstad.
 


Et elektronmikroskop er et mikroskop som «belyser» objektet med elektroner i stedet for lys og kan gi meget store forstørrelser.

Der fotografiet dannes av lys, bruker elektronmikroskopet elektroner i avbildningen. Elektroner bombarderer prøven, og en detektor ser elektronene som blir reflektert fra prøveoverflaten og gjør dette om til et digitalt svart og hvitt bilde
.