Hjem

Universitetsmuseet i Bergen

Hvalen, plasten og mennesket

Kom innom utstillingen #plasthvalen på søndag. Forskere og engasjerte frivillige deler sine funn og tips til hvordan du kan bidra til å redusere plastutslipp i havet.

Plastdag på museet
Foto:
Terje Lislevand

I Plasthvalutsillingen kan du høre ulike foredrag om konsekvenser av marin forsøpling og hvordan man kan bidra til å redusere mengden plast i havet. Du kan også snakke med engasjerte fagfolk og frivillige. Det blir ulike aktiviteter om mikroplast som hele familien kan delta på.

I januar 2017 strandet en gåsenebbhval på Sotra. Da forskerne åpnet magesekken fant de 30 plastposer og plastflak i magen. Rester av mat var der lite av og hvalen var svært avmagret. Hvalen døde rett og slett fordi magen var full av plast. Hvert minutt slippes det ut rundt 15 tonn plast i alle verdens hav.

Gåsenebbhvalen ble en øyeåpner for mange som nå ønsker å gjøre noe med plastproblematikken. Dette arrangementet passer for alle som vil vite mer. 

Foredrag i utstilling:

12.15: Hvordan truer plast dyrelivet i havet? Førstelektor, PhD Christoph Noever, Intitutt for biovitenskap

12.40: Kan vi unngå å produsere farlig mikroplast? Tine Skurdal, BIR

13.00: Strandryddedagen. Gudrun Fatland, Bergen og Omland Friluftsråd

14.30: Film: Sky Ocean Rescue: A Plastic Whale. (Vises i Krypten, kjeller)Aktiviteter i utstillingen hele dagen: BIR og Bergen og Omland Friluftsråd har stand med informasjon og oppgaver. Smakebiter fra våre undervisningsprogram; mikroplast i kosmetikk, hva har fisken spist, mikroplast og andre miljøgifter i hav.

Sted: Historisk museum, Haakon Sheteligsplass 10

Pris: Voksen 60,-, Honnør 30,- Barn og studenter er gratis.