Universitetsmuseet i Bergen

Opplev museet før dyrene flytter tilbake

I juni 2019 åpner Universitetsmuseet nye utstillinger på Muséplassen 3. Foreløpig står det ærverdige museet tomt, fullstendig nyoppusset og rehabilitert. Nå får du muligheten til å se det tomme museet i all sin prakt og få vite litt mer om hva rommene skal fylles med.

tomt_museum.jpg

Velkommen til Tomt museum 18. august kl. 12 til 15
Hele museumsbygningen på Muséplassen 3 er rehabilitert. Her fra 1. etasje.
Foto:
Knut Olav Aslaksen

I juni 2019 åpner Universitetsmuseet nye utstillinger på Muséplassen 3 (Naturhistorisk museum). Til da skal nypreparerte dyr og fugler, skjeletter og modeller, eldgamle bergarter og aktuell forskning på plass i bygget.

Men foreløpig står det ærverdige museet tomt, fullstendig nyoppusset og rehabilitert.

Hvordan kjennes det å ha kommet hit i prosjektet?

– Det kjennes godt og utfordrende på samme tid. Statsbygg gjør seg ferdig med bygget i disse dager. De neste tolv månedene blir spennende. Nå har vi blant annet enda en etasje, kjelleren, som kan tas i bruk. Den skal fylles med aktiviteter for skoleelever. Nå starter vår jobb med å fylle museet med utstillinger. Det blir utstillinger som er klar for å møte den moderne verden, som vi er i nå i 2018, sier museumsdirektør Henrik von Achen.

Museet vil invitere byens befolkning inn til å se det tomme museet i all sin prakt og få vite litt mer om hva rommene skal fylles med.

Hva kan publikum forvente?

Vi ønsker å vise hvor flott bygget er blitt. Vi vil vise det frem før vi «klusser» det til med utstillinger, hvis jeg kan si det på den måten. Samtidig vil vi minne folk på at vi snart åpner igjen og at det er på tide å glede seg. Folk kommer til å se at dette er et spennende bygg på både en gammel og moderne måte. Folk vil kjenne igjen det gamle bygget som et historisk og fredet bygg, samtidig kan det nå romme et moderne museum fordi infrastrukturen er betraktelig forbedret, sier direktøren.

Lørdag 18. august mellom 12 og 15 åpner vi dørene for alle som vil smugtitte på museet før åpningen i 2019. Det blir omvisninger og møter med konservatorer som forteller om hvordan gamle dyr, fugler og andre objekter også har blitt oppusset til gammel prakt og fjærdrakt.

Museumdirektøren har store forventninger til de neste tolv månedene, frem mot åpningen av Naturhistorisk museum.

Hvilke tanker har du om innspurten før åpningen?

Det blir knallhard jobbing fremover. På mange måter ser ikke vi på åpningen som slutten, åpningen er starten, sier han.

En foreløpig guide til utstillingene

1. etasje

Verdsbilete
Nyfikne sett i system. Her diskuterer vi kva forsking er og ikkje er. Nokon av dei mest interessante objekta og forteljingane ved museet dannar ramma for utstillinga.

Verdensrommet
Fylt av globuser og kart som forteller deg om hva som skjer på kloden akkurat nå.

Kommunikasjonsarenaer
Dette er flerbruksrom som skal huse foredrag, samtaler og innblikk i forskning både ved UIB og ellers.

Dyphavet
Visste du at Norge har undersjøiske vulkaner og varme kilder? Bli med på en reise i det ukjente landet.

Berggrunnen vår
En gang var Norge høyere enn Himalaya. Dette er historien om en fjellkjedes vekst og fall, og sporene du finner etter den i vestlandsgeologien den dag i dag.

Krystaller
En strålende verden av krystaller fra fjern og nær.

Tidens natur
En utstillingsheis beveger seg mellom 1. og 2. etasje. Temaet er tid, og hvordan vi måler, opplever og forestiller oss den.

2. etasje

Biodiversitet
En utstilling som viser livets mangfold, og hvorfor det har utviklet seg slik det har gjort.

Insekter
Insektene er en suksesshistorie. Fra et liv som krepsdyr i havet krabbet de opp på land og utviklet
seg til å bli den mest artsrike av alle organismegrupper.

Fugler
Fugler er egentlig dinosaurer. Her får du vite mer om verdens fugler, og spørsmålene vi fremdeles har om dem.

Pattedyr
Vi og våre nærmeste slektninger blir utstilt i de gamle fredete montrene. Men fortellingene er nye.

Herptiler
Amfibier og reptiler representer ulike trinn på livets vei fra vann til land.

Planter
Plantene trenger ikke oss, vi trenger dem. Utstillingen viser hvorfor og gir innblikk i museets egen forskning på rosefamilien.

Evolusjonsverksted
To rom hvor du selv kan teste ut teorier om livets utvikling i praksis, gjennom spill og installasjoner.

Hvalsalen
Fra mikrofauna til giganter, her møter du livet i de norske havområdene. Hvalskjelettene er på plass, og flere er kommet til.

Pollen og bein
Små spor, store forteljingar. Eldgamle pollenkorn og beinrestar kan gi verdifull informasjon om landskap i endring.

Livet i luften
En imponerende samling av fugler svever i trapperommet, fanget i øyeblikksbilder av at de flakser, seiler og stuper.