Hjem
Universitetsmuseet i Bergen
NYHET

Notre Dame de Paris i flammer

- Tidlig i går kveld begynte det å brenne i Notre Dame de Paris. Det er forferdelig, forferdelig for pariserne og for alle franskmenn, men også for alle oss andre.

Notre Dame de Paris
Foto/ill.:
AFP

Notre Dame i Paris er for mange av oss ikke bare et arkitektonisk monument, en viktig gotisk katedral, men et kirkebygg som har en særlig plass i vår bevissthet. Utallige nordmenn har besøkt kirken og blitt grepet av stemningen i det store gotiske rommet. I rundt 800 år har Notre Dame de Paris reist seg over byen og vært moderkirken for alle byens kirker. I 1831 fikk Victor Hugos roman «Notre Dame de Paris» franskmennene til å innse bygningens betydning for hele landet, ikke bare Paris. Dermed fulgte omfattende restaureringsarbeider.

For slik er det med den slags monumenter, de blir vår alles eiendom. De blir en del av oss, umistelige. Derfor har UNESCO en verdensarvliste, og på denne listen står selvsagt Notre Dame. Når slike kulturminner står i fare forstår vi noe om hva de betyr, hvordan de gir oss en historie og en forståelseshorisont, hvordan de skaper en verden omkring seg, og hvorfor tapet av dem synes å ramme oss uforholdsmessig hardt. Synet av Notre Dame de Paris i flammer er ikke til å holde ut.

Så hører vi nå at det skal gå an å redde selve strukturen, murverket, og man kan være sikker på at Frankrike kommer til å gjøre det som er nødvendig for å gjenoppføre kirkebygningen. Og som så ofte: å gjenoppbygge en slik kirkebygning er noe langt mer enn å gjenoppføre en historisk bygning. Det er å bygge noe av et land opp igjen, å gjengi det en del av historien, i bokstaveligste forstand å hele noe. I Norge vet vi dette svært godt, for vi vet hva restaureringen av Nidarosdomen betydde for den norske nasjonsbyggingen etter 1814. Og vi har smertelig erfart hva selv den minste kirkebrann gjør med lokalmiljøet.

Kirken brenner ennå, og inventar går fremdeles til grunne. Og vi opplever hvordan den så likevel er noe langt mer enn et turistmål, en severdighet for reisende til Paris. Med ny bevissthet om sårbarheten i vår kulturarv, vekket av Palmyra, og det nedbrente nasjonalmuseets i Brazil, håper og tror vi at katedralen blir restaurert for igjen å danne rammen rundt liturgien. Vi håper og tror at den igjen, som i de siste 800 årene, skal være en ramme for menneskers tro og håp, et sted for ettertanke - et sted for ro og opplevelse for de utallige besøkende. At Notre Dame de Paris forblir alle franskmenns moderkirke - uavhengig av deres religion.