Hjem
Universitetsmuseet i Bergen

Muséhagen

Muséhagen er en grønn lunge i sentrum, med sine gamle samlinger og med et spesielt stort utvalg av planter. Inntil 1996 var Muséhagen Universitetets botaniske hage. Den nye botaniske hagen ligger på Milde, 2 mil utenfor sentrum. Hageanlegget med gartneribygget fra 1890 og Veksthuset ble fredet i 2013.

Muséhagen
Muséhagen med balustraden og buegangen under til venstre og vannkarene til høyre.
Foto/ill.:
UM

Muséhagen har beholdt sine gamle samlinger og fungerer som Botanisk hages ansikt i byen. Siden Muséhagen så lenge var en botanisk hage med hovedvekt på forskning og undervisning, er utvalget av planter spesielt stort og variert. Det er et resultat av hundre års utvikling, med stadig utprøving av nye plantearter opp gjennom tidene.

I Muséhagen finnes i dag ca 3000 forskjellige arter. De fleste er hentet inn som frø fra viltvoksende arter i Norge og andre land over hele verden, men det finnes naturligvis også kulturformer,f.eks. av økonomisk viktige og særlig vakre sorter. Muséhagen er derfor en utstilling av de levende plantene som har klart seg og er blitt tatt vare på fram til i dag.

Hagen ble anlagt i årene 1897 - 1899 etter en plan av konservator dr. Jørgen Brunchorst, senere Bergen Museums direktør. Den ble ansett som en utendørs fortsettelse av de botaniske utstillingene inne i museet, som sto ferdig i 1867 på den gamle Rakkerhaugen, byens rettersted fram til 1803.

Hagen ble anlagt i det myrete terrenget rundt museet. Mesteparten av utgiftene dekket av private sponsorer, hovedsakelig av en testamentarisk gave fra Hilario Lund, Bilbao. Anlegget besto av avrundete bed, plener og hageganger, som lokalt ble omtalt som "Brunchorsts hjerte og nyrer". Stilen er den samme som vi finner igjen i Byparken, som ble anlagt i 1865. Siden er hagen omarbeidet flere ganger og bare Gamlehagen, lengst i nord, er delvis bevart fra Brunchorsts anlegg.