Hjem
Universitetsmuseet i Bergen

Shapti - den dødes hjelper

I 2001 ble shaptiene hentet frem fra museets magasiner. Siden den gang har de flyttet på seg...

Hovedinnhold

Shabtier er i følge egyptisk tradisjon små figurer som den døde fikk med seg i graven. Enkelte av disse representerte den døde og fungerte som erstatning for mumien. Andre forestilte tjenere som skulle utføre alt arbeid som den døde kunne bli pålagt å gjøre i underverdenen. I løpet av historien ble slike figurer lagd alt fra voks til tre, leire, stein, eifelbein, fajanse og til og med glass. Shabtier ble en fast del av gravgodset i det 12 dynasti (ca. 1900 f.Kr.) og var i bruk til slutten av Egypts eldre historie. Les mer...

Årsaken?
Siden museets shabtier ble stilt ut 4. etasje på De kulturhistoriske samlinger, har figurene hatt opphold i forskjellige montere, men alltid med samme utfall. Etter en stund står de i uorden, endret fra den opprinnelige posituren man satte dem i. I hyllen under shabti-figurene står en annen gruppe figurer stilt ut. Disse holder seg i ro.

Noen mistenker oss for å flytte på dem selv. Men vi gjør ikke det. Virkelig ikke, bedyrer førsteamanuensis Frode Storaas som er ansvarlig for museets antropologiske avdeling.

Forklaringen på hvorfor shabtiene flytter på seg kan være så mangt. Hva tror du? Send ditt forslag her.

Mottatte forslag:

- Hei. Jeg heter Erlend jeg er fem år. Jeg tror at det er en magnet inni de egyptiske statuene. Derfor beveger de seg om natten. Hilsen Erlend.

- Vennligst send figurene hjem til Egypt igjen. Vennligst ikke ert figurene! Mann, Østlandet.