Hjem
Universitetsmuseet i Bergen

En deilig hage - der roser står i flor

Hva finnes av gamle hageroser langs kysten? På en internasjonal konferanse i Vancouver i sommer redegjorde Per Harald Salvesen ved Bergen Museum for et spennende prosjekt om historiske roser.

Hovedinnhold

For de som har funnet, fått eller arvet gamle roser kan dette være interessant. Historiske roser er hageroser som har overlevd i det minste fra 1940. De har enten klart seg til tross for konkurranse og lite skjøtsel eller de har blitt ført videre gjennom arv og deling, fra mor til datter eller mellom naboer og venner.
Per Harald Salvesen ved Arboretet og Botanisk Hage og Per Arvid Åsen har ved Agder naturmuseum har registrert historiske roser langs kysten, opp til Polarsirkelen. Over 70 historiske rosearte  er så langt blitt registrert.

Nye undersøkelser er nå gjort videre nordover blant annet i Lofoten. Til tross for barskt klima har mange roser klart seg over lang tid, også i de nordligste fylkene. Med fjorårets kartlegging av historiske roser i Lofoten og Vesterålen er nå hele Nord-Norge undersøkt. Les mer  på nettstedet skog + landskap; Hele landet kartlagt for historiske roserSe og les om de vakre rosene fra foredag på World Rose Convention i Vancouver,18.- 24. juni 2009.

Les om

Power point presentasjon, se nedenfor

Dokumenter