Universitetsmuseet i Bergen
Publikasjon

Den vestnorske vikingkvinnen – hvordan var hun kledd?

Serk, selekjole og kappe var vanlige kvinnedrakter i vikingtiden. Men hvordan var klesdraktene utformet og hvordan ble de brukt?

Ved Universitetsmuseet i Bergen finnes det en interessant samling av tekstilrester fra vikingtiden, fragment funnet i vestnorske graver, først og fremst Hordaland. Disse ble gravd ut på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Tekstilene er funnet som rester på spenner o. l. og har til nå vært lite undersøkt.

I en artikkel i det nordiske arkeologiske tidsskriftet Viking presenterer tekstilkonservator Hana Lukešová et prosjekt som har identifisert ulike klesplagg fra tre ulike kvinnegraver. Alle gravene inneholdt ovale spenner som hadde rester av tekstilrester som ikke var gått i oppløsing.  Ved å se nærmere på veveteknikk, foldekanter, bretter, stropper, stofftyper, avtrykk, flekker og ikke minst tekstilenes lagrekkefølge har det vært mulig å identifisere ulike typer klesplagg. Alle draktdelene i undersøkelsen serk, tunika, selekjole og kappe) stammer fra brystområdet der spennene har vært festet.

Metode for klesidentifikasjon

Metoden som er brukt viser seg å fungere bra til identifisere ulike typer av klesplagg, og potensialet for videre undersøkelser er derfor stort. Prosjektet viser hvor viktig det er å ta vare på alle former for dokumentasjon rundt tekstilfunn. Selv om tekstilrester er fjernet fra spenner o.l. er det mulig å rekonstruere draktens oppbygning og utforming basert på avtrykk og flekker. Artikkelen viser at arkeologiske tekstiler er en viktig kilde for datering og opprinnelse

Opplysninger om tekstilfunn fra andre steder i Norden som Birka, Oseberg og Hedeby er  tidligere blitt presentert for publikum, mens de vestnorske funnene har til nå vært lite kjent. Slik representerer dette arbeidet et viktig bidrag til en egen vestnorsk drakthistorie.

Artikkel i tidsskriftet Viking

Du kan laste ned artikkelen  i Viking, Norsk arkeologisk årbok Bind LXXIV - 2011 i pdf format her.