Hjem
Universitetsmuseet i Bergen

Teater og foredrag - om nordmenn som koloniherrer

Nordmenn var også kolonialister på 1800- og 1900-tallet, både i Afrika og i Stillehavet. Kom og bli med til både hutatheiti og til dit pepperen gror.

Utstillingen KOLONITID! som vises på Universitetsmuseet i De naturhistoriske samlinger forteller om nordmenn på eventyr, i sving med big business i Afrika og Stillehavet,

Søndag 11. mars vil professor i antropologi Knut Mikjel Rio ta deg på en spennende reise, og fortelle deg om tidligere nordmenns utfordringer i møtet med fremmede kulturer. Og ikke bare det, du vil også få se scener fra museumsteateret « Kolonitid!»

TID: søndag 11. mars KL 1300 OG 1430

STED: De naturhistoriske samlinger, Muséplass 3

Universitetsmusset benytter teater som en viktig formidlingsmetode i sine skoletilbud. Ikke minst er dette utviklet i forbindelse med denne utstillingen. Teateret og skoleprogrammet er her spesielt rettet mot elever på ungdomsskolen og den videregående skolen. Søndag kan altså alle få ta del i "skoleopplevelser",  i tillegg til  foredraget.

«Det lar sig heller ikke nekte at de innfødte på Salamons-øiene er en vill bande med en glimrende appetitt på menneskekjøtt og en lidenskap for å samle på menneskehoder» - Jack London

Tilbudet for elever

I skoleprogrammet får elevene innblikk i livet til de norske eventyrerne; Hva drev de og hvordan møtte de utfordringene?  Elevene jobber også som forskere og arbeider med materiale hentet inn blant annet fra forskningsprosjektet "In the Wake of Colonialism. Norwegian Commercial Interests in Colonial  Africa and Oceania". Blant annet diskuterer de datidens menneskesyn og raseteori, og forskjellen mellom kolonialiseringen i Afrika og i Stillehavet .

Her kan du bestille skoletilbudet

Les mer om utstillingen Kolonitid!

Les mer om boken Kolonitid