Hjem
Universitetsmuseet i Bergen

Forskningsdagene på Bergen Museum – sett fra innsiden

Kom inn bak museets utstillinger, inn i kriker og kroker og oppdag bortgjemte rom. Skriv på middelaldersk vis med stylus på vokstavler. Og hvordan renser man bein – eller et hvalskjelett?

Dette er noe av det du kan oppleve og prøve deg på når det inviteres til Forskningsdag på Bergen Museum førstkommende søndag.

TID: Søndag 25. september kl 11 – 15
STED: De naturhistoriske samlinger , Museplass 3 og ” Huset i hagen” ; Museumshagen


Inn og bak i kulissene

Opplev De naturhistoriske samlinger fra innsiden. Ta bokstavelig talt en gjennomgang i museets ukjente deler, inn i kriker og kroker. Stopp ved merkelige steder og hør om museets spennende fortid og framtid. Om noen år skal dette bygget fra 1865 renoveres, og vi er i ferd med å rydde. Da har det også dukket opp bortgjemte ting som nesten er glemt, gjenstander som avslører museets og husets fortid. Bli med, bokstavlig talt , på gjennomgangen!

Middelaldersk skriveverksted

Med en skrivepinne og en enkel voksplate kunne nonner og munker i middelalderen  skrive tekster og meldinger som var mer flyktige. Teksten på voksplatene kunne lett strykes vekk og erstattes med en ny. Nå kan du få lage din egen skrivepinne eller stylus og skrive på vokstavle. Forskere fant en stylus ved Nonnekloster i Bergen. Ordet stylus er nå navnet på våre moderne skrivepinner for digitale skjermer. Velkommen til tavleverksted og middelaldersk skrivestue!

Å rense hval og bein

Nå rengjøres og renoveres den unike Hvalsamlingen i De Naturhistoriske samlinger med ulike metoder. Hvordan rengjør man slikt beinmateriale og store hvalskjelett? Hør historien om Hvalprosjektet og prøv å rense bein selv.

Oppdater deg på programmet for Forskningsdagene i Bergen: www.forskningsdagene.no/bergen