Hjem
Universitetsmuseet i Bergen

Hva skjuler en mumie og hvordan rense en hval?

Søndag den 3. oktober kan du få deg en spennende rundtur på Nygårdshøyden , en tur inn i forskningens verktøykasse. Turen som også er en konkurranse, starter på Bergen Museum, De kulturhistoriske samlinger, og byr opplevelser av både mumier og hvalskjelett.

Innhold

Rundturen er et arrangement i samarbeid med Forskningsdagene der fagmiljø på Bergen Museum, Realfagsbygget, Høyteknologisenteret og Vil Vite vil introdusere deg  for  hvordan forskere faktisk jobber,  se Rundtur i forskningens verktøykasse.
 
På Bergen Museum kan du blant annet få innblikk i hvordan vi arbeider med å avdekke mumienes hemmeligheter og om hvordan de gamle egypterne laget og brukte de vakre fargene vi finner i tak, vegger og mumiekister. Hva skjuler en høne, hvordan ser den ut innvendig og kan den mumifiseres ? Det får du oppleve i Huset i hagen. For noen som melder seg tidlig blir det også mulig å få en lukket omvisning i Hvalsalen, i det  for tiden stengte bygget til De naturhistoriske samlinger. Her får kun et begrenset antall et blikk inn i arbeidet med å rengjøre de store hvalskjellettene. Det er kun få plasser, som  tildeles etter først – til – møllen - prinsippet
De som skal være med i konkurransen må stille på Bergen Museum mellom kl 1130 og 1300 for å få kart og de første postmerker. Oppmøte for alle er på De kulturhistoriske samlinger, Haakon Sheteligspl 10.

Program

Postene på museet er fordelt på tre steder med ulike tema

1.  Sted: Utstillingen Evig Liv, De kulturhistoriske samlinger
Tidspunkt: 1130-1300


Med naturen som palett. Hvordan laget egypterne de vakre fargene som vegger, tak og mumiekister er malt med og hvordan går forskere fram for  å finne ut dette?
Hva skjuler en mumie? Hvilke metoder har forskere brukt for å lære mer om mumiene ved Bergen Museum?

2. Sted: Huset i Hagen v/ inngangen til De kulturhistoriske samlinger
Tidspunkt: 1200-1300


Å mumifisere en høne for evigheten
. En høne forberedes til mumifiseringsprosessen.

Hva skjuler en høne? Hvordan går forskere frem når de skal skinnlegge fugl for å bevare dem for ettertiden?

3. Oppmøte: Vestibylen i De kulturhistoriske samlinger ( MERK!)
Tidspunkt: Avgang med grupper hver halve time mellom kl 1130 og 1300 ( begrenset antall) - til omvisning i Hvalsalen i De naturhistoriske samlinger


Hvordan rense en hval? I løpet av to år skal de unike hvalskjellettene på Bergen Museum rengjøres, restaureres og sikres. Her får du se hvordan forskere og teknikere jobber med ulike metoder for at skjellettene fra over hundre år tilbake skal bli skinnende rene.

 

Kontaktpersoner
Jo Høyer 55589150 – 95 11 92 16 jo.hoyer@bm.uib.no
Eli Økland Hausken, Bergen Museum tlf 481 33 749 eli.hausken@bm.uib.no