Universitetsmuseet i Bergen

«Bak lerretet» – antropologer arbeider med film

Universitetsmuseet viser nå utstillingen «Bak lerretet» , om antropologer som arbeider med film. Utstillingen viser arbeid og filmer fra syv ulike antropologiske filmskapere. Utstillingen vises i De kulturhistoriske samlinger fram til 12. januar 2014

Film og bilder har alltid vært et viktig redskap for antropologer både som dokumentasjon og formidling. Utstillingen viser noen måter antropologer har jobbet med film på, og presenterer syv ulike antropologer som selv har filmet eller samarbeidet med filmskapere i Skandinavia. En av disse er Universitetsmuseets egen Frode Storaas.

Her får du se film på stort lerret og mindre skjermer. Utstillingen viser det konkrete filmarbeidet– fra ideen blir unnfanget, gjennom opptaksperioden og redigeringsfasen, til oppbevaring og distribusjon. Den viser ulike kameratyper som er brukt, utdrag fra dagbøker og manuskripter, stillbilder fra filmingen og andre gjenstander brukt i arbeidet.

Det vises i alt 9 ulike dokumentarfilmer; fem på stort lerret og fire på ipader i montre.

Antropologene og filmskaperne som presenteres i utstillingen er foruten Frode Storås, Stig Holmqvist, Aud Talle, Arve Sørum, Rosella Ragazzi, Jan K. Simonsen, Peter Crawford, Fredrik Barth og Ebbe Ording

Filmene vist på lerret

• Andres liv – og vårt. Første episode. Antropolog: Fredrik Barth. Produksjon: NRK/Ebbe Ording, 1979.
  • Din Plats på Jorden:  Adawi Gaibale i Papua Ny-Guinea. Antropolog: Arve Sørum. Filmskaper: Stig Holmqvist. 2001.
  • Kissed and Kissed Again - the miraculous icon of Tinos. Antropolog og filmskaper: Frode Storaas. Bergen Museum, 2010.
  • Firekeepers. Antropolog og filmskaper: Rossella Ragazzi. Sonar film, 2007.
  • Tuo dolphins. Antropologer og filmskapere: Peter I. Crawford, Rolf Scott and Jens Pinholt. SOT film and Intervention Press, 2006

Utstillingen er produsert av Universitetsbiblioteket i Oslo. Bak utstillingen står Astrid Anderson, Universitetsbiblioteket i Oslo, Arnd Schneider, Sosialantropologisk institutt og Cecilie Øien, Akershusmuseet. Bildebehandling :Stine Wexelsen Goksøyr Utstillingen er støttet av Fritt Ord.