Hjem
Universitetsmuseet i Bergen
Nyhet

Nisse til debatt

Vår lille juleutstilling av et angivelig nisseskjelett har blitt tatt opp til debatt i flere medier i løpet julen og på nyåret i 2015.

Neste
nisse
Photo:
Kari KW Kristoffersen
1/3
Slektstre
Photo:
Kari KW Kristoffersen
2/3
skejlett
Photo:
Kari KW Kristoffersen
3/3
Tilbake

Innhold

I år har bygget Naturhistorisk Museum vært stengt for rehabilitering og en av museets mer eller mindre faste juletradisjoner, skjelettet av en nissen har derfor ikke vært stilt ut.

Men, siden det nå har kommet et nytt engasjement i diskusjonen om både skjelettet og selve utstillingen i noen medier, legger vi ut noen bilder av det lille monteret, tekster og plansjer som er i monteret og selvfølgelig bilde av skjelettet selv.

Utstillingen ble første gang satt opp i 2004 og stod utstilt i vestibylen på Naturhistorisk Museum i noen uker rundt juletider det året. Monteret har så bllitt tatt fram årvisst etter dette.

Tidlig i 2014 var det først bladet Medium som tok opp saken først. Bladet kan være vanskelig å få tak i og har ikke lagt ut saken digitalt.

Denne artikkelen ble tatt opp av Anne Kalvig 27. desember 2014 i BT der hun stiller kritiske spørsmål til museets motivasjon og virkemidler i presentasjonen.

I Dagens Næringslig på lørdag 9. januar 2015 skrev så Torgrim Eggen en Etterbørs-kronikk der han tar opp Kalvigs og bladet Mediums artikler.

På NTNU har de på nettsidene til universitetsavisa.no også plukket opp saken og kommenterer den i en aratikkel den 12. januar 2015.