Hjem
Universitetsmuseet i Bergen
Nyhet

Vikingtidssverd funnet på Haukeli

På en fisketur sommeren 2012 fant Gøran Olsen fra Torvastad noe som stakk ut mellom steinene på Haukeli. Funnet er nå innlevert til Universitetsmuseet, og det viste seg å være et enegget sverd, trolig fra første halvdel av vikingtid (ca.800-950). En video forteller mer om det spennende funnet.

sverd fra Vikingtid Haukeli
Vikingsverdet er 77 cm langt og smidd av jern. Det ble funnet på den gamle ferdselsveien øst-vest på Haukeli. (Linjalen er 10 cm lang)
Foto/ill.:
Bjarte Brask Eriksen

Funnstedet ligger i fjellet ved en gammel ferdselsåre mellom Øst- og Vestlandet. Eneggede sverd fra vikingtid er særlig funnet på Vestlandet, som oftest som del av gravgods. Men selv om det finnes en del jernaldergraver i fjellet, særlig i nordre Østlandsområdet, er det ikke mange slike på Vestlandet. Vikingtidens graver ligger vanligvis nær gården, og et av Vestlandets største gravfelt fra jernalder ligger i Røldal, som ikke er så langt borte.
    Sverdet vil bli behandlet ved Universitetsmuseets og utstilt i museets vikingtidsutstilling. Funnstedet vil også bli videre undersøkt for å få vite mer om hvorfor sverdet havnet nettopp der, om det kommer fra en grav, og hva det så kan fortelle oss om vikingtidens utnyttelse av fjellet. Dette vil trolig skje i 2016, når snøen har gått.

Se videoen og hør avdelingsleder Sæbjørg Walaker Nordeide fortelle om det spennende funnet av vikingtidssverdet fra Haukeli