Universitetsmuseet i Bergen

Nye filmer fra Universitetsmuseet høster internasjonal anerkjennelse

Filmene "Tama Gaun – the Copper Village" og "The Go-Between, Afar of Ethiopia" har nå vært vist på en rekke filmfestivaler. Filmene har fått god internasjonal omtale der den ene også har fått to anerkjente filmpriser.

Frode Storaas , Nils Anfinset Tama Gaun – the Copper Village
Frode Storaas ( t.v) og Nils Anfinset (t.h) sammen med lokale deltakere i forbindelse med filmen "Tama Gaun – the Copper Village".
Foto/ill.:
Universitetsmuseet i Bergen

Hovedinnhold

Begge filmene er blitt vist på en rekke internasjonale festivaler i USA, England, Tyskland, Russland, Japan, Nepal, Polen, Makedonia, Island, Norge, Slovenia og Italia.  "Tama Gaun", filmen fra Nepal, har  i tillegg fått to filmpriser.  De fleste av festivalene har ingen priser, men siden bare rundt 10 prosent av de vurderte filmene kommer med, er det er en stor ære bare å bli valgt ut til programmet.

Tama Gaun – the Copper Village (89 min. 2015) henter sitt materiale fra en landsby i Nepal der noen få gjenlevende kan kunsten å utvinne og smelte kobber. Hinduguden Shiva er manifestert i kobberet som derfor har en viktig rituell, kulturell og økonomisk funksjon.  Filmen følger formannen Ujir som fører oss gjennom den konkrete prosessen og de religiøse ritualene fra utvinning til smelting av kobbermalmen. Landsbylivet rammer inn det hele.

Filmen er laget av antropologene Frode Storaas (Universitetsmuseet, UiB) og Dipesh Kharel (University of Tokyo) i samarbeid med arkeologene Nils Anfinset (Universitetsmuseet, UiB) og Man Bahadur Khattri og Om Gurung (Thribbuvan University, Nepal). Filmen er produsert med støtte fra Bergen Universitetsfond.

The Go-Between, Afar of Ethiopia (37 min. 2014) tar utgangspunkt i rykter om et drap blant de nomadiske Afarene nord i Ethiopia. Filmen følger Hussein som har som jobb å avgjøre om saker skal håndteres tradisjonelt av de 'eldres råd' eller av det statlige rettsapparatet.

Filmen er laget av Frode Storaas og Rolf Scott (UiB) og Getachew Kassa (University of Addis Ababa).