Universitetsmuseet i Bergen
Vin & Viten

Vin & Viten: "Innvandring fra øst i eldre steinalder?"

De aller tidligste menneskene til Norge kom sørfra fra Nord- Tyskland , for minst 10 500 år siden. Nye funn på boplasser og studier antyder at 1 500 år senere , for 9 000 år siden, kom en ny periode med sterk påvirkning utenfra. Denne gangen kom innvandringen fra øst. Hør Knut Andreas Bergsvik på Vin&Viten.

Neste
innvandring fra øst i eldre steinalder
Dette kartet viser Nord-Europa for om lag 10 000 år siden. Det viser hvordan steinaldermennesker kan ha vandret fra øst helt til Vestlandet. I tillegg til Hardanger har forskerne gjort lignende funn ved Stavanger.
Foto/ill.:
illustrasjon : Knut Andreas Bergsvik
Arkeologene Bergsvik og David
Foto/ill.:
Arkeologene Knut Andreas Bergsvik og Eva David

Hovedinnhold

På denne Vin&Viten vil professor Knut Andreas Bergsvik ved Universitetsmuseet fortelle om to ulike studier. En forskergruppe har jobbet med steinmateriale og teknikker for framstilling av pilspisser, en annen med beinmateriale.

Sammen med den franske arkeologen Eva David har Bergsvik studert beinmateriale funnet i hellere på Herand i Hardanger. Disse viser at folk for ca. 9 000 år siden lagde fiskekroker og andre redskaper på en måte som ikke finnes i Sør-Skandinavia. Teorien er at denne teknologien kom via Finland og Nord-Norge. Det kan være innvandringer, men det er også mulig at teknikkene spredte seg gjennom ulike nettverk for utveksling.

Tid: 10.mars kl. 18.00 til 20.00

Sted: Christie Café, Naturhistorisk museum sørfløy , Museplassen 3