Universitetsmuseet i Bergen

Dodoen for første gang i 3D

For første gang er dronten eller dodoen gjenskapt som 3D visualisering på grunnlag av nye studier av denne utryddete fuglen. Publiseringen og digitaliseringen er resultat av mer enn fem års internasjonal forskerinnsats, der Hanneke Meijer ved Universitetsmuseet i Bergen er en av bidragsyterne.

Neste
Dronten i 3 D
Leon Claessens
Hanneke Mejer arbeid med dronten
Leon Claessens
dodo
En replika av en dronte fra Naturhistorisk museum, Universitetsmuseet i Bergen
Universitetsmuseet i Bergen

Dronten er et kjent eksempel på en art som ble utryddet i nyere tid. Den levde på øya Mauritius i det indiske hav, og var ikke flyvedyktig. Selv om dronten var vanlig  på øya da mennesket oppdaget den første gang, vet vi overraskende lite om den. Den hadde et klumpete utseende og hadde små, ubrukelige vinger. Dronten døde ut på slutten av 1600-tallet , omtrent 175 år etter at den ble oppdaget av mennesket.

For første gang siden utryddelsen er skjelettet av den utryddet fuglen gjenskapt i 3D som bygger på materiale av fuglen som ikke har vært forsket på  over hundre år. Hanneke  Meijer ved Universitetsmuseet i Bergen er en av forskerne som står bak denne studien. Sammen med internasjonale kollegaer er arbeidet og digitaliseringen publisert i Society of Vertebrate Paleontology Memoir 15, Journal of Vertebrate Paleontology Vol. 35

Den nye 3D modellen av skjelettet viser for første gang mer nøyaktig fuglens proporsjoner og beinstruktur.  Publiseringen er resultatet av nær fem års studier og digital utforsking av de eneste to nærmest komplette eksemplarer  som finnes i verden tter den utdødde fuglen.

Nedenfor kan du laste ned både den internasjonale pressemeldingen, 3D visualiseringen og selve publikasjonen.

Se også forskning.no : Se dronten i 3D

se også Natural History Museums sin presentasjon på Facebook