Hjem
Utdanning
Studenter forteller

Falt pladask for Bergen

Psykologistudent Simen Bø fra Asker vil bli værende i Norges fineste universitetsby så lenge som mulig.

Mannlig student med briller

Hovedinnhold

- Det er noe med den kompakte byen. Å kunne gå av Bybanen, spasere 500 meter og gå rett inn på psykologisk fakultet, det kan jeg ikke gjøre ved andre universiteter, sier Simen Bø fra Asker.

20-åringen kom til Bergen høsten 2015 for å ta bachelorprogrammet i generell psykologi. Han ville bort fra Østlandet der han hadde gått på skole på barne- og ungdomstrinnet. Han valgte Universitetet i Bergen (UiB). Det har han ikke angret på.

- Det er viktig med nye impulser og endringer i livet for å vokse personlig, slår han fast.

En god start
Hans første møte med universitetet var det store velkomstmøte i Grieghallen.

- På forhånd hadde jeg hørt de vanlige stereotypene om bergensere. De var høylytte og snakket bare om Brann. Det stemmer ikke. Jeg merker ikke forskjell på studenter fra Bergen og fra andre deler av landet, sier Bø og beroliger andre østfra:

- Det er veldig mange østlendinger her, hvis noen skulle få  akutt hjemlengsel.

Det var faddergruppen som gjorde at studenttilværelsen fikk en god start.

- Fadderordningen er veldig god på UiB. Vi ble tatt med rundt i byen og på universitetet. Deretter var det å bli kjent med de andre i gruppen.

Vil forske
Bø er tidlig i utdanningsløpet, men har allerede lyst å bli på universitetet så lenge han kan. - Jeg har vært interessert i psykologi siden videregående, og jeg er nysgjerrig på hvordan mennesker fungerer under overflaten. Interessen har bare vokst seg større med tiden. Bø vil forske innen faget han brenner for.

- Jeg tenker på en mastergrad, bli stipendiat og forske enten her på UiB, eller på Universitetet i Oslo. Om jeg blir i Bergen kommer litt an på min egen innsats og jobbmulighetene.

Og Bø har ikke tenkt å la det bli med tanken. Han er allerede skribent for «Katarsis», et  tidsskrift på psykologi. Han er også medlem av studentorganisasjonen «Scientia» for forskningsinteresserte psykologistudenter.

- Man får mye gratis faglig ved å engasjere seg litt utenfor lesesalen, slår Bø fast.

Er aktiv ambassadør
På eget initiativ har han vært på Asker videregående skole og snakket om psykologi. - Jeg ringte den tidligere læreren min og spurte om jeg kunne få komme. Det fikk jeg. Både andre- og tredjeklasse fikk besøk. Jeg  fikk bra respons og mange gode spørsmål.

- Hva sier du til elevene?

- Jeg forteller dem om en veldig vakker by, i tillegg til det høye faglige nivået på universitetet. Det er det som er så appellerende med Bergen, sier Bø.

Skal han forlate Bergen, blir det trolig et kort opphold i utlandet.

- Jeg har planer om København neste høst. Det kommer ikke til å bli et langt opphold. Ett semester er greit. Da får jeg sett og opplevd litt andre steder enn bare Norge mens jeg er student.

Gode rutiner
Bø ser på studentlivet som en heldagsjobb og har lagt seg til faste rutiner for å holde studieprogresjonen. 

- Jeg står opp veldig tidlig, klokken seks i hver dag. Det henger sammen med at jeg fungerer best på formiddagen. Dagene går med til lesing, forelesninger og kollokvier. Så blir det kanskje noen øl på kvelden. Og arrangementer på fakultetet.

Bø anbefaler å være sosial i studietiden, men ikke glemme at studier er en jobb.- Det er utfordrende å studere, og jeg opplever ikke noe fest- og drikkepress fra medstudenter, sier psykologistudenten.

- Kom til Bergen
Men hvorfor velge Bergen som studiested? Bø er ikke i tvil. Han har falt pladask for byen mellom de sju fjell.

- Høy faglig kompetanse, godt sosialt miljø og en fin by og bo i. Slik jeg ser det, skårer Bergen veldig høyt i forhold til andre byer.

- Noe negativt med Bergen? 

- At det regner mye her, er helt sant. Og så er det skarringen, sier Bø med et smil 

- Den er litt skremmende i starten, men man blir fort vant med den. Kom til Bergen. Det vil du ikke angre på!