Hjem
Utdanning
Nyheter

Valgte fag av interesse

Velg ut fra interesser og ikke hør så mye på hva alle andre mener.

Øyvind Johnsen
– Jeg var ikke helt sikker på hva jeg skulle gjøre, men jeg er interessert i samfunnet og det som skjer rundt meg. Derfor ble det sammenliknende politikk.
Foto/ill.:
Elias Dahlen

Hovedinnhold

Øivind Johnsen Bogen fra Stavanger er 20 år og studerer på bachelorprogrammet i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen (UiB). Han var russ i fjor, og kom rett fra videregående til studier i Bergen.

– Bergensere, ja. Jeg hadde hørt to ting på forhånd. At de snakker veldig mye, og at det bare finnes to folkeslag i Norge, nordmenn og bergensere, sier han og humrer.

Bogen forteller om en myk overgang fra russetiden til fadderuken på universitetet.

– Ja, det kan du si. Jeg fikk også tid til en liten guttetur før jeg kom hit, sier Bogen.

Bor i kollektiv

Han hadde egentlig ordnet seg med hybel i god tid, men det skar seg i siste liten. Dermed hastet han til Bergen og endte opp i et kollektiv med sju andre studenter.

– Det ble fort og gale til Bergen i sommer. Jeg booket tre visninger og fikk plass i kollektiv, sier han på klingende stavangerdialekt. Og det ble en brå overgang fra å bo hjemme hos mor og far:

– Det er nytt og fint, men det litt mye å bo med sju andre. Når man har litt forskjellige interesser og syn på ting, så må man tilpasse seg. Men man blir jo en erfaring rikere.

Valgte fag av interesse

Bogen har valgt sammenliknede politikk som første fag. Han har ett klart råd til kommende studenter:

– Velg ut fra interesser og ikke hør så mye på hva alle andre mener.

– Jeg var ikke helt sikker på hva jeg skulle gjøre, men jeg er interessert i samfunnet og det som skjer rundt meg. Derfor ble det sammenliknende politikk.

Bogens drøm er å bli journalist, selv om arbeidsmarkedet ikke ser særlig lyst ut i mediebransjen akkurat nå.  Men han har bestemt seg for ikke å stresse mye med å tenke på fremtiden. Nå er det studietiden og livet på UiB som teller. Dessuten har han et forsprang på jevnaldrende, forteller han.

– De fleste gjør noe annet etter videregående. Jeg har jo ett år til gode. Noen tar et friår, går på folkehøyskole eller er i militæret.  Jeg kan egentlig velge og vrake det første året, jeg er jo fremdeles ung.

Men hvordan var det å møte UiB og de andre studentene for første gang? Mange får sitt første møte med studenttilværelsen i den store Grieghallen midt i Bergen sentrum.

Norsk sjenanse

En skremmende opplevelse for noen. For Bogen ble det en studie i norsk sjenanse.

– Spesielt når du kommer litt for tidlig til Grieghallen og må stå utenfor og vente. Alle står hver for seg og ser ut i luften. Det er så Norge som det kan bli. Ingen sier et ord til hverandre.

Inne i salen følte Bogen det ble det enda verre:

– Det var full sal. Skikkelig kleint. Jeg satt ved siden av folk jeg ikke hadde lyst å bli kjent med. Sånn føltes det da.

Men da fadderen fra sammenliknende politikk ble introdusert, snudde det helt. Den store Grieghallen ble fort glemt:

– Vi ble ropt opp og sendt ut for å møte fadderen vår. Det var da det ble bra. Bedre start på studietiden kan man ikke få, sier Bogen og slår fast:

– Det er viktig å lese, men det er også viktig å ha et liv utenfor lesesalen.

Hvis du ikke har det fint i studietiden, da stopper det opp. I fadderuken blir man kjent med universitetet og får nye venner.

Det sosiale gikk overraskende greit, ifølge Bogen. Det ferske studenter bør bruke tid på, er gode studierutiner.

– Mange glemmer at man har et stort ansvar selv. Det er ingen skriftlige prøver før eksamen, man må komme seg på forelesninger og lese jevnt og trutt.

En perfekt jobb

Som fersk student og ambassadør for UiB, kommer han til å øse av sine erfaringer når han drar til Rogaland i januar for å møte elever i den videregående skolen.

– Klar jeg kan formidle gode ting siden jeg står midt opp i det, sier han og vil gjøre det han kan for å få samfylkinger til Bergen.

– Jeg skal prøve å rekruttere flest mulig fra mitt hjemfylke. Jeg trives så godt på UiB at jeg kan fortelle mye positivt. Alt jeg sier står jeg inne for. Det er derfor jobben som studentambassadør er midt i blinken for meg.

Bogen har mye på hjertet som han vil formidle. At UiB  har et høyt faglig nivå og ligger midt i sentrum er en ting. En annen ting er at man trives så godt etter kort tid:

– Jeg har ikke vært her så lenge, men trives allerede så godt at jeg ikke vil flytte. Jeg må begrense meg litt i valg av fag. Hvis det dukker opp noe i Oslo, har jeg ikke særlig lyst å dra, sier han og slår fast:

– Hvis det blir en ny plass etter Bergen, blir det utlandet.