Hjem
Utdanning
Nyhet

En spennende by for alle

- Bergen fortjener flere dyktige studenter. Universitetet i byen er et fantastisk lærested.

Bilde av Cedrik på studentsenteret
GLAD I BERGEN: - Året før jeg kom til Bergen, var jeg på besøk hos noen venner. Det var da jeg så hvor flott Bergen er, sier økonomistudent Cedrik Lyngroth.

Hovedinnhold

Cedrik Lyngroth (24) fra Grimstad tar master i samfunnsøkonomi på Universitetet i Bergen (UiB). Han er en erfaren student med studieopphold på Universitetet i Agder og i Italia. Nå har han havnet i den perfekte byen – både som student og byvandrer.

- Året før jeg kom til Bergen, var jeg på besøk hos noen venner. Det var da jeg så hvor flott Bergen er. Jeg var ikke førsteårsstudent da jeg kom hit, så overgangen til Bergen gikk fint.

- Gikk overgangen fra bachelor til masterskriving like greit?

- Master er mer selvstendig og mer dypdykkende. Egentlig med de samme emnene, men mye dypere. Jeg vil ikke skremme noen, men det er til tider mye arbeid, sier han. 

Oppskriften på en vellykket master ikke er overraskende, ifølge økonomistudenten:

- Du kommer gjennom den med gode arbeidsrutiner.

Den lille storbyen

Han trekker frem Bergen som en liten storby. Og så har Bergen mye annet å by på enn bare studierelaterte aktiviteter.

- Ta nærheten til byfjellene. Man kan lett komme seg opp på Ulriken og Fløyen. Og så er Bergen en veldig fin middelalderby med det meste i gangavstand. Universitetet ligger midt i byen. Jeg oppdager stadig nye sider ved Bergen, sier han entusiastisk.

UiB er ble opprettet ved et stortingsvedtak i 1946, men har lange akademiske tradisjoner, helt tilbake til 1825.  I dag har selve universitetet rundt 14800 studenter og 3600 ansatte. I tillegg har Bergen mange tusen studenter på en rekke høyskoler.

Noe av det første Lyngroth la merke til, var de flotte bygningene på universitetsområdet.

- Det gjør noe med deg å se de flotte bygningene, som Naturhistorisk museum med den nyrestaurerte aulaen. Det oser av tradisjon her.

En inspirerende jobb

Cedrik er studentambassadør på UiB. En studentambassadør skal informere og rekruttere nye studenter til UiB, mest fra videregående skoler landet rundt. Lyngroth ble studentambassadør av flere grunner.

- For meg er dette en ekstremt meningsfull jobb. Det er utrolig inspirerende å få være med å hjelpe unge mennesker til å ta et riktig valg når det gjelder studiested, sier han og slår fast:

- Jeg selger ikke noe jeg ikke vil selge. UiB er noe jeg anbefaler oppriktig. Jeg snakker mye om egne erfaringer og egne opplevelser av universitetet og Bergen.

Han ser også frem til å få testet seg selv i januar. Det blir et tett program. Han håper å nå frem til så mange som mulig i løpet av turneen.

- Bergen fortjener flere dyktige studenter fordi universitetet er et fantastisk lærested. Jeg skal holde fire prestasjoner om dagen i tre uker. Det er jo god trening for meg også, sier han.

Dro på utveksling

Lyngroth bestemte seg tidlig for å dra på utveksling til et annet land.

- Jeg begynte på universitetet i Agder. Der har jeg en bachelor i økonomi og administrasjon. Og så tok jeg et år med sosiologi og psykologi som valgfag på UiB.

Som nytt studiested, falt valget på Italia hvor han oppholdt seg i fire måneder.

- Man studerer, selvfølgelig. Men jeg dro mest for opplevelsen. Det var utrolig flott å være i Italia.

- Hvor studerte du?

- Det var en halvtime fra Milano. Jeg måtte forholde meg til nye måter å tenke og jobbe på, og jeg fikk venner for livet, sier han og savner allerede landet og vennene:

- Jeg skulle gitt mye for å få møte dem igjen, sier han og anbefaler alle å dra på utveksling.

- Man trenger ikke å være borte i flere semester. Det holder med ett. Du blir tusen erfaringer rikere.

Studentbyen Bergen

De som velger Bergen og UiB, kan glede seg, ifølge studentambassadøren.

- Vi har egne aviser, vi lager tv og så inviteres det mange spennende gjester til studentersamfunnet. Det er utrolig mange matnyttige aktiviteter her.

Han mener mange kommende studenter bekymrer seg unødvendig når de har bestemt seg for å dra til Bergen.

- Mange tror at de ikke skal få venner, eller et sted å bo. Det ordner seg alltid.  Det er så bra organisert her. Alle får venner gjennom studiene og gjennom aktivitetene tilknyttet universitetet, sier han og avslutter:

- Faglig er UiB er et bra sted å være med gode lærekrefter. Du kommer til å bli stolt av å studere her.