Hjem
Utdanning

Psykologi åpner for mange karrieremuligheter

I løpet av studiet oppdaget Sander at psykologstudiet handlet om mye mer enn behandling av pasienter.

Hovedinnhold

Det som jeg kanskje ser aller tydeligst nå, som jeg ikke visste da jeg begynte, er hvor mye man kan gjøre med denne utdanningen, og hvor stort feltet psykologi er.

Sander Lindholm Andresen (28) studerte statsvitenskap i Oslo og tok samtidig et innføringsemne i psykologi. Han var nysgjerrig på psykologi og det endte med at han dro til Bergen for å fortsette med psykologiutdanningen. Nå holder Sander på å fullføre hovedoppgaven sin i profesjonsstudiet i psykologi.

- Jeg har alltid hatt interesse for mange forskjellige ting, og en av disse var psykologi, som virkelig fenget meg.

Han fikk lyst til å bli psykolog og bruke studiene til å komme tettere på mennesket.

Glad for at det ble UiB

Han er veldig glad for at han dro over fjellet, og han har mange grunner til at han er fornøyd med valget han tok.

- Jeg ble helt frelst på psykologi, og jeg syntes faget var kjempespennende!

Sander hadde mer lyst til å jobbe med mennesker, som terapeut, og erfaringen var veldig positiv.

- Bergen er en fin studentby, med mange tilbud og noe som passer til alle. I tillegg var det et veldig godt sosialt miljø, både på kullet jeg gikk på og på fakultetet.

Aktivt og sosialt

Han forteller om at kullingene traff hverandre nesten hver dag, både til forelesninger og i mindre grupper. På et slikt studium, der det er mye undervisning, og mye obligatorisk, så blir man etter hvert godt kjent med alle som går på kullet. Psykologi har også en engasjert studentforening, som fikk til mye på vegne av studentene ved fakultetet.

Blant annet ble flere nye foreninger opprettet, som Psykologisk kanonball og Karrierekompasset. Sander var selv med på å starte Scientia, en forening for forskningsinteresserte studenter.

- Og så fikk vi jo en egen studentbar på fakultetet; Kurerbar. Det har vært bra for studiemiljøet.

Engasjerte forelesere viste vei inn i yrket

Han forteller videre at interessen for fagfeltet psykologi bare økte jo mer han studerte, og at han lærte masse om sitt fremtidige yrke underveis.

- I ettertid ser jeg at det var utrolig mye jeg bare ikke visste. Jeg tenkte at jeg ville bli psykolog for å jobbe som terapeut, og ha en givende og stabil jobb med god lønn.

Men etter hvert som han oppdaget de forskjellige emnene i studiet, lærte han mer om stadig nye områder innen psykologien. Han så at disse også var kjempespennende og han ville fordype seg mer i disse.

Sander forteller også om hvor gøy han synes det er å gjøre mer praktiske oppgaver, som å feste EEG (registrering av eletrikske impulser) og andre måleinstrumenter på pasienter for å studere kognitiv nevropsykologi.

- Det er et teoritungt studie så det var ekstra gøy når vi fikk lov til å gjøre konkrete oppgaver underveis, sier Sander, som føler seg privilegert og heldig med psykologistudiet.

Nye tema og muligheter

Etter hvert ble Sander også engasjert i blant annet beslutningstaking. Han synes det er spennende å utforske hvorfor vi tenker som gjør, og fatter de beslutningene vi tar. Han fikk lære mer om kognitiv psykologi og tankeprosesser. Interessen førte til at Sander søkte om et forskningsstipend for studenter, og forsket på hvordan beslutningstaking ble anvendt i medisinsk diagnostikk.

- Det som jeg kanskje ser aller tydeligst nå, som jeg ikke visste da jeg begynte, er hvor mye man kan gjøre med denne utdanningen, og hvor stort feltet psykologi er.

Han så heller ikke med èn gang alle mulighetene i faget. I tillegg til å bli klinisk psykolog, ser han nå en rekke andre spennende muligheter som forskning, jobbe i HR, være kommune- eller bedriftspsykolog eller bruke denne kompetansen til å jobbe med folkehelse på et mer overordnet nivå.

- Det er veldig gøy at studiet åpner så mange flere dører karrieremessig!